Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hogyan legyen szoba az előtérből?

Hogyan legyen szoba az előtérből?

Szép Házak
Az előszoba vagy előtér több is lehet puszta közlekedőnél, ahol csak ledobjuk a cipőnket, táskánkat és gyakran kaotikus állapotok uralják. Néhány ügyes fogással, jópofa ötlettel szobaszerűvé tehetjük, ahol szívesen tartózkodunk.
Gyakori probléma az előszobákkal, előterekkel, közlekedőkkel kapcsolatban, hogy szűknek, sötétnek és nyomasztónak érezzük ezt a teret, ezért nem is fordítunk rá kellő figyelmet. Pedig ötletes megoldásokkal lakásunkat tehetjük kellemesebbé, sőt, még plusz szobát is nyerhetünk.

Tippek az előtér átalakításához


Egészen különleges látványt teremthetünk néhány perforált lemez segítségével. A lényeg, hogy a fal színe és a lemezek színe eléggé kontrasztos legyen. Perforált lemez helyett használhatunk öntapadó fóliát vagy tapétát, ebben az esetben viszont a minták kivágását kell megoldani. A berendezés nagyon egyszerű ebben a helyiségben, a hatás mégis olyan, mint egy elvarázsolt kastélyban.


Helytakarékos megoldás a hosszú, falra szerelt fogas, amire nemcsak a kabátokat, hanem adott esetben széket, vagy akár egy összecsukható asztalkát is akaszthatunk. Így egy csapásra az előszobából társalgósarok vagy házi iroda varázsolható.


Ez a megoldás akár egy garzonban is megvalósítható. Készítsünk hamis akváriumot az előszobába úgy, hogy egy keskeny gipszkarton lappal szimbolikusan leválasztjuk az előszoba részt, majd a gipszkartonba egy nyílást vágunk. Helyezzünk ide egy üveglapot, lógassunk elé színes műanyag halakat. Ha elfér a dupla üvegezés, úgy az üveglapok közé díszhomokot vagy kavicsokat is tehetünk. Aki pedig elég merész, egy igazi akváriumot is építtethet a két fal közé.


Hangulatos ücsörgő, társalgó sarok az előszobában, akár egy csésze teát is elfogyaszthatunk itt  baráti csevegés közben. Elég hozzá egy konzolasztal és egy-két, a szobában már felesleges szék, ami új huzatot kap. Hangulatossá úgy tehetjük, ha játszunk a színekkel. Az asztali lámpa, a váza és a falra helyezett képek szobaszerűvé varázsolják a helyet.


A nagyon kicsi, sötét helyiséget feldobhatjuk egy nagyvonalú tükörrel, ami ráadásul nagyobbnak láttatja a teret és megsokszorozza a lámpa fényét. Bátran válasszunk egy barokkos utánzatot, amit még jobban kiemel a közelében elhelyezett puritán fapad és az egyszerű állólámpa.


Egyterű lakásokban is nélkülözhetetlen egy ficak, ahova belépünk és lerakjuk a cipőt, kabátot, táskát. Helytakarékos és praktikus az alacsony tolóajtós szekrény, mely sok holmit elrejt, a tetejére pedig pakolhatunk. Ha még hangulatossá is tennénk ezt a szegletet, válasszunk keleties mintázatú lapfüggönyt, vagy falikárpitot, egy színes szőnyeget, amire cipővel is léphetünk és egy zsámolyt, amire leülve kényelmesen szabadulhatunk meg a lábbeliktől vagy éppen húzhatjuk fel azokat. Ha elég nagy a hely, állíthatunk ide padlóvázát és a falidíszekről se feledkezzünk meg.


Régi házakban az előszoba fallal és ajtóval válik el a lakás többi helyiségétől. Válasszunk klasszikus falifogast, de ha elég nagy a hely, lehet szó állófogasról is. Az öltözködést megkönnyítendő, helyezzünk el a fal mellé padot, amit párnákkal tegyünk kényelmessé. A falat pedig feltétlenül dekoráljuk. Ebben a helyiségben eredetileg bőröndökre ragasztható szállodai matricákkal tapétázták a falat, amitől egészen különleges látványt kapott a helyiség. Jó választás lehet egy szép falimatrica, vagy tapéta poszter, amit magunk is megtervezhetünk és elkészíttethetünk.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK