Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Hogyan válasszuk ki lakásunk színeit?

Hogyan válasszuk ki lakásunk színeit?

Szép Házak
Az egyik legnehezebb feladat lakásunk berendezésekor, hogy milyen színeket használjunk a falakon, a bútorokon és a lakástextileken.
A megfelelő színek kiválasztásához, a legjobb, amit tehetünk, hogy elkészítjük otthonunk színpalettáját. Ehhez szedjünk össze mindent, aminek színe számunkra kellemes. Lehetnek ezek textíliák, kedvenc fotónk a tengerparti nyaralásról, vagy egy természetfotó az őszi erdőről, egy virágcsokor képe és ne hagyjuk le róla kedvenc színeinket sem, festék- vagy burkolatminta vagy formájában. Az egészet tűzzük vagy erősítsük fel egy nagyméretű kartonlapra és kezdjünk el variálni. Nézzük meg, milyen színt tudnánk még elképzelni, mit hiányolunk, mi az, amit soknak vagy túlzónak találunk, hol kell csupán a tónuson változtatni. Legyünk türelmesek: lassan, de biztosan össze fog állni a kép.

Ötletek színválasztáshoz


Lehetséges, hogy egyszerre több egymástól elütő, erőteljes tónusú szín tetszik. Manapság elfelejthetjük a „melyik szín mihez illik” törvényét, ez egyáltalán nincs kőbe vésve. Bátran válogassunk a markáns színek világából, ha nekünk ez jön be. A tompa lila igenis jól megy a napsárgához, és ehhez nyugodtan keverhetünk egy kevés szilvakéket és cikláment. Izgalmas és vidám hatást érhetünk el ily módon.


Ha nem tudunk szabadulni a nyári tengerpart színeitől, hangoljunk erre lakásunkat. Az erősebb és tompább vízzöld, az égszínkék és a fehér egész évben a nyaralásra emlékeztet majd. Ráadásul ez a színvilág jó alapot kínál a kőszínekhez: a szürkéhez, a drapphoz, a téglapiroshoz, vagy akár az ezüsthöz is.


Akinek a színpalettáján a zöldek, a szürkék és a tört, barnás tónusok kerülnek túlsúlyba, párosítsa ezt a hármat főszínként. Hangulattól és évszaktól függően aztán ezek jól kiegészíthetők némi rozsdabarnával, sárgával, mélykékkel, de jól mutat közöttük egy kevés padlizsánlila vagy babarózsaszín is.


Kevesen vallják kedvencüknek a feketét, pedig meglepődnénk, hogy hiánya mennyire fájó tud lenni. Egy bársonyos mélyfekete jó alapszínnek bizonyulhat, amit szinte a legkönnyebb kiegészíteni élénk vagy pasztellszínekkel. A fekete többféle szürkével, közepesen erős sárgával, gyöngyházcsillogású pasztellszínnel és ezüsttel kimondottal elegánssá teszi bármelyik enteriőrt.


Ha a palettánk jobbára drappból, bézsből, szürkéből és világos barnából áll, amit pirossal, fehérrel és narancs színnel egészítettünk ki, biztosak lehetünk abban, hogy otthonunk harmonikus és kiegyensúlyozott hatást kelt majd. Jól választottuk meg a komplementereket, így ezek egymás hatását megfelelően erősítik, egyik sem kerül túlsúlyba a másik rovására.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK