Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Így lesznek fehérek a textíliák

Így lesznek fehérek a textíliák

Szép Házak
Ahhoz, hogy fehér ruháink fehérek is maradjanak, nem kellenek drága, vegyi anyagokkal teli szerek. Házi praktikák fehérítéshez, folttisztításhoz.

Fehérítés ecettel


Az ecet kiváló fertőtlenítő szer, ezért azoknak a ruháknak a tisztításánál is alkalmazhatjuk, melyek a szokásosnál piszkosabbak. Ilyenek például a textilpelenkák, a gyerekruhák, vagy a konyharuhák. Amikor ezeket kimossuk, öntsünk egy pohár ecetet a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsuk el a gépet. A végén használjuk a szokásos öblítőszert. Ne aggódjunk, a textilek nem maradnak ecetszagúak.

A reménytelen állapotú, valaha fehér zoknikat is megtisztíthatjuk, ha egy fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet öntünk, és ebben áztatjuk a zoknikat egy éjszakán át. Másnap mosógépben mossuk ki az összest.

A penészfoltos textíliákat ecet és szódabikarbóna keverékébe áztassuk néhány órára, utána mossuk ki, és máris megszabadultunk a foltoktól.


Fehérítés citrommal


A rozsdafoltos vagy elszürkült ruhákon a citromlé is segít. Egy pohárnyit tegyünk a szokásos mosáshoz a gépbe. A citromlevet keverhetjük szódabikarbónával, és az ebben áztatott ruhák ismét fehérek és foltmentesek lesznek.

Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét só és citromlé keverékével dörzsöljük be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthetünk. A töltsünk meg egy lavórt forró vízzel, ebbe szeleteljünk pár citromot, így kiváló áztató, fehérítő keveréket kapunk.

Sóval a sárga, szürke foltok ellen


A ruhák, de különösen a függönyök, a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ekkor a sós vizes áztatás a legjobb recept ahhoz, hogy ismét fehérek legyenek. Az áztatás után mindenképpen mossuk ki mosógépben az anyagokat. A bio megoldások hívei a bio áruházakban környezetkímélő, folttisztító és fehérítő sót is vásárolhatnak, ami igazán hatásos ellenszere a foltoknak.


Folttisztítás szódabikarbónával


A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedjünk a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórjunk fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztassuk be néhány órára a nagyobb textíliákat, majd alaposan öblítsük át az anyagokat. Ha lehet, a napon szárítsuk a fehérített textileket, mert az erősíti a fehérítő hatást és fertőtlenít.

Enyhébb szennyeződéseknél szórjunk a mosóporhoz egy kis szódabikarbónát, és mossunk a szokott módon. Ha éppen nincs kéznél szódabikarbóna, néhány zacskó sütőpor is megteszi. A szódabikarbóna egyébként a szőnyeget is szagtalanítja, a szódabikarbónás áztatás pedig az enyhén besárgult körmeinknek is jót tesz.

Ha folt, akkor aszpirin


Néhány szem aszpirin a mosógép vízzel feltöltött dobjába dobva csodát művel az izzadtságfoltos fehér ruhákkal. Dobjunk egy-két szemet egy kis pohár vízbe, oldjuk fel és öntsük a mosószer vagy az öblítőszer adagolójába, vagy egyenesen a mosógép dobba, és mossuk ki a fehér ruhát a szokásos módon.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK