Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Így rendezzük be a kislakást

Így rendezzük be a kislakást

Szép Házak
Természetes, hogy kisebb alapterület esetén kisebb, filigránabb bútorokat érdemes választani. Ám, ha még ennél is okosabbak vagyunk, és nem csak könnyed, de praktikus, többfunkciós példányok mellett döntünk, helyet spórolhatunk, és tágas maradhat a tér beköltözés után is.

A nélkülözhetetlen kanapé


Minden lakás meghatározó alapeleme az ülőgarnitúra, amely állhat egy vagy több kanapéból, fotelből, puffból, illetve ezek kombinációiból. Kisméretű lakásba ne csak légiesebb darabokat keressünk, hanem olyanokat, amelyeket többféleképpen is használhatunk. Ha nagyon kicsi a hely, lehet a kanapé egyben az állandó fekhelyünk is. Ez ugyan nem szerencsés megoldás, ám, ha nincs más lehetőség, olyan darabot keressünk, amely kényelmes is. Kellemetlen, ha a kihajtható matracdarabok nincsenek egy szintben, rés van közöttük, és éppen a derekunk alá esik a váltás. Léteznek kifejezetten erre a célra gyártott, különleges rugózattal kialakított, kihúzható kanapék. Válasszunk ezek közül.


Érdemes akkor is kihúzható kanapét vennünk, ha van külön hálóhelyünk, ezzel ugyanis a vendégágy kérdését is megoldhatjuk. Mindenképpen olyan darabot keressünk, amely ágyneműtartóval is rendelkezik, ez ugyanis segít a tárolási gondokon. Ha nagyon kicsi a lakás, előfordulhat, hogy annyi helyünk sincs a szobában, amennyi a kétszemélyes kanapé kihúzásához szükséges, vagy mindez sok bútortologatással járna. Ebben az esetben keressünk olyan modellt, amely hosszában hajtható ki, így feleannyi területet igényel a kinyitása. Így 160 centiméter helyett csupán 90-et vesz el a térből.

Ha kihúzható kanapét választunk, elé könnyen mozdítható, mobil kiegészítőket állítsunk, például görgős, könnyű dohányzóasztalt. Találunk olyan kétrészes kanapét is, amelyekkel egyben megoldhatjuk az ülőgarnitúra kérdését: a kanapéból és szófából álló együttes összetolva kényelmes franciaággyá változik. Léteznek hatalmasnak tűnő, de kifejezetten kislakásokba ajánlott franciaággyal kombinált kanapék, melyek pihenőrésze valójában franciaágy méretű és ágyneműtartóval rendelkezik.


Puff, dohányzóasztal, lerakó hely


Hasznos darabja a garnitúrának a puff, amely vendégjárás idején is jó szolgálatot tehet. Ha nincs elég helyünk, készíttethetünk olyan dohányzóasztalt, amely alá elbújtathatjuk a puffot. Ugyancsak alkalmas a puff a variálásra, ha akkora a mérete, hogy a kanapéhoz tolva fekvőheverőként használható. Keressünk olyan puffot, amelynek a belseje tároló helyet rejt.

A dohányzóasztalok variálhatósága is végtelen: kihajtogatható, fiókos, többszintes modellek közül válogassunk. Ha szélesebb, szögletes karfájú kanapét választunk, használjuk ki a karfa méreteit. Kis lerakó asztallal, tálcát helyettesítő fém vagy fa rátéttel kiválthatjuk a dohányzóasztalt.


Többfunkciós bútorok


Kis lakásban általában érdemes a bútorokat egyedileg megterveztetni, legyártatni, így azok biztosan méretre szabottak és praktikusak lesznek. Térelválasztó elemként is használhatók például a térbe fordított szekrények, amelyek mindkét oldalról funkcionálnak. Akár úgy, hogy két oldalról hozzáférhető a tartalmuk, vagy két, egymásnak hátat fordító szekrényt építenek egybe. Különösen jól alkalmazható ez a megoldás hálószoba leválasztására: míg az egyik felére a hálóhoz tartozó gardrób kerül, addig a túloldalra egy alacsonyabb tároló elem fölé a televíziót tehetjük. A szekrény hátoldalát lefedhetjük gipszkartonnnal vagy tapétával. Az egy légtérben lévő konyha utolsó, magas eleme is lehet kétfunkciós, míg befelé konyhabútor, a külső része tálalószekrényként praktikus.


Jó megoldás, ha a térre merőlegesen állított konyhapult túloldalát étkezőként alakítjuk ki. Az asztallap csatlakozhat közvetlenül a bútor hátoldalához. Arra azonban vigyázzunk, hogy míg a konyhapult magasság 90 centiméter körül van, addig az étkezőasztal csupán 75 centiméter magas, így az egy szinttel lejjebb kerüljön. Ha beérjük egy étkezőpulttal, akkor a szintet 110-115 centiméter magasra emeljük, a pultlap mélysége pedig 30-35 centiméter legyen, amelyen kényelmesen elfér a tányér és a pohár. Állíthatunk a tér közepébe tengelyként akár pillérszerűen kialakított, mind a négy oldaláról hasznosítható polcot, szekrényt.


Eltüntethető bútorok


Igazán apró lakásokban nem csupán kicsi, de eltüntethető bútordarabokra is szükség lehet.  Így amikor nincsenek szolgálatban, nem zsúfolják a teret. Étkezőasztalból a kihúzható mellett döntsünk, ám még több helyet spórolhatunk, ha falhoz simuló, lehajtható darabot választunk, készíttetünk. Az asztallapot lehajthatjuk a falról, vagy egy másik bútor hátoldaláról. Székekből is összecsukhatókat vegyünk.

Nem csak egy asztalt, de akár egy komplett konyhát is eltüntethetünk egyetlen mozdulattal, ha szekrénybe tesszük. A rendkívül ügyes mini-konyhák kombinált gépekkel működnek – sütő, főzőlap és mosogatógép egyben, hűtő-mosogató kombináció – és akár toló, akár hagyományos ajtóval zárhatók. A szekrénykonyha ajtajára is szereltethetünk lehajtható asztallapot, így nem csak a konyhát, de az étkezőt is eltüntethetjük.

Nem szokványos, de ettől még jó megoldás az oldalfalról lehúzható franciaágy. Előnye, hogy nagyobbnak tűnik a lakás, hátránya, hogy az előtte lévő teret üresen, bútorozatlanul kell hagynunk. Ennél is okosabb, ha ugyanezt horizontálisan, dobogó alól fiókszerűen kihúzott fekhellyel oldjuk meg. Elrejthetünk fekhelyet a könyvespolc, gardrób mögött kialakított dobozban is.


Ha alkalmanként sok székre van szükségünk, de a hétköznapokon nem tudjuk elhelyezni ezeket, egymásba tehető modelleket válasszunk, így egy széknyi alapterületen akár 8-10 darab is elfér.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK