Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Az indiai stílus

Az indiai stílus

Szép Házak
Ritkaság hazánkban, hogy valaki teljes egészében indiai stílusban kívánja berendezni otthonát. Egy alapvetően modern lakásnál azonban kedvelt megoldás némi egzotikus hangulatot becsempészni néhány keleti kiegészítő segítségével.

Az indiai stílus jellemzői


Két fontos kulcsszót kell szem előtt tartanunk: a természetest, és a tradicionálist. Bármilyen anyagról van is szó - fa, kő, textília, de még a színezéshez használt festékanyagok is - minden természetes, illetve természetes hatású, hiszen például a falfestésnél valószínűleg nem növényi eredetű színezéket használunk majd, inkább a természetes összhatásra fogunk törekedni. A másik a hagyományok tisztelete, ami a kézimunkával díszített lakástextilek és a főleg rózsafából (más néven paliszander) készült, faragott bútoroknál jelenik meg. A műanyag, és manapság nagyon divatos hideg rozsdamentes acél felületek teljesen stílusidegenek, ezeket igyekezzünk elkerülni.


Az asztalok általában alacsonyak, a bútorok masszívak, súlyosak és gazdagon díszítettek, a kovácsoltvas, illetve réz betétek is megtalálhatók. Ha a nehéz, nagy tömeget képviselő hagyományos jellegű bútorokat nem kedveljük annyira, akkor a rattan is jó választás lehet. A lakástextileken viszont ne spóroljunk. A bensőséges, meleg hangulat kialakításához elengedhetetlenek a könnyű, áttetsző és sejtelmességet tükröző muszlinok, a lágy tapintású, elegáns selymek, a nehéz bársonyok, mindezeket gazdagon díszítik arany, illetve ezüsthímzéssel, apró csillogó üveggyöngyökkel, tükördarabkákkal.


A stílus összességében meglehetősen nőies, mind színvilágában, mind pedig az aprólékos dekorációk tekintetében, ám egy férfias lakótér kialakításánál a bőrök használata is igen elterjedt. Kedveltek a természetes ornamentikák, a kecsesen kanyargó növényi indák, az elmaradhatatlan indiai szent lótuszvirág, a szerencsét hozó elefántok, valamint az építészetből átvett motívumok, a kő és fa korlátok, falak áttört mintázata.

Kényelmes párnák hevernek mindenütt, pihenésre, kikapcsolódásra csábítva. A matt hatású, természetes kővel, illetve mozaikkal borított padlók hűvösségét a kézi csomózású szőnyegek melege ellensúlyozza. A háló meghittségét az ágy köré baldachinszerűen belógatott textilek teremtik meg. A levegőben fűszeres illatok, füstölők és illóolajok keverednek, az egzotikus virágok nemcsak díszítőelemként, hanem élőben is fontos szerepet kapnak a kertben és a szobákban is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK