Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Kárpit, a bútor ruhája

Kárpit, a bútor ruhája

Szép Házak
A kárpit anyagának kiválasztásánál legtöbben a külső megjelenést és a megfelelő karbantartást tartják szem előtt. Pedig sok múlik az anyag minőségén, tapintásán, azon, hogy cserélhető vagy fix huzattal van-e dolgunk.

Válasszunk kárpitnak való anyagot


Sokan a semleges vagy klasszikus anyagokat kedvelik, mert sokáig divatosak. Azon már ritkábban gondolkodunk el, hogy milyen lesz az anyag tapintása. Pedig utóbbi eldöntheti, hogy a bútor egy átlagos ülőalkalmatosság vagy kedvenc kuckónk lesz-e. A bőr meleg tapintású a napon, és kellemesen hűvös az árnyékban. Az érdes, rücskös jacquard szövet érintése a meztelen talpunknak esik jól.

Döntés előtt gondoljuk végig, hogy mikor fogjuk leginkább használni a bútort. A világos gyapjúszövettel bevont nappali díványok friss, hűvös érzést keltenek, míg a súlyosabb moher, bársony vagy selyemszövet inkább az este használatos kanapékhoz, fotelekhez illik.


Cserélhető legyen a huzat?


A cserélhető huzat nagy rugalmasságot ad és bátrabban választhatjuk ki, hiszen könnyedén kicserélhetjük, ha megunjuk. A stílusban kilógó bútordarabokat is beilleszthetjük a többi közé, ha mindent egyforma huzattal vonunk be.

A fixen kárpitozott bútoroknak viszont szabályosabb a külseje. A fix kárpit nem gyűrődik, viszont nehezebb tisztán tartani és felújítani, míg a cserélhető huzat könnyen lehúzható, tisztítható, kimosható. Ha géppel szeretnénk mosni, olyan huzatot keressünk, ami magasabb hőmérsékleten is mosható.


A kárpit karbantartása


Minden kárpitozott bútor élettartama véges, a jól kezelt kanapék és fotelek hosszabb ideig kényelmesek maradnak. A bútorokat tartsuk egyenesen. Ne tologassuk sokat a kanapékat és foteleket, így nem sérülnek meg. A hiányzó lábakat pótoljuk, vagy cseréljük görgőkre.
Próbáljuk meg eltakarni a bútorokat a túl nagy hőtől és az erős napfénytől, mert rongálhatja a favázukat.

A párnák rendszeres felrázása segít megőrizni az alakjukat és tartásukat. Minden oldalról nyomkodjuk és forgassuk át a párnákat. Így kiegyenlíthetjük a kopás, és a napfény okozta kifakulást. Ne üljünk a kanapé vagy a fotel karfájára, és ne engedjük meg a gyerekeknek, hogy ugráljanak a kárpitozott bútorokon.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK