Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Klasszikus stílus felfrissítve

Klasszikus stílus felfrissítve

Szép Házak
Ideje újragondolnunk, hogy valójában mit értünk a „klasszikus” fogalmán. A hagyományos elrendezést kortárs kiegészítőkkel varázsolhatjuk modernné.
A klasszikus soha nem megy ki a divatból, legfeljebb az változik idővel, hogy mi mindent sorolunk a klasszikus gyűjtőfogalmába. Egyes modern bútorok, különösen a 30-50 évvel ezelőtti design darabok, illetve ezek utánzatai manapság már klasszikusnak számítanak, és ugyanígy klasszikusnak nevezzük a 80-100 éves vagy ezek formavilágát követő asztalokat, székeket, kanapékat, foteleket. Ami viszont jó hír, hogy a klasszikus, sőt az antik stílusú berendezést is bátran vegyíthetjük posztmodern darabokkal, amitől frissnek hat az összkép. A kontrasztok pedig ismét előnyösen működnek, azaz kiemelik egymást.

Klasszikus és modern együtt


Nehéz meghúzni a határt a két stílus között ebben az étkezőben. A Thonet jellegű székek és a leomló, virágmintás függöny egyértelműen klasszikussá teszik, míg az étkezőasztal és a függő lámpa a modern irányába tolják az enteriőrt. A palackformájú vázák az egy-egy szál virággal összefogják a látványt.


Klasszikus formák modern kivitelben. Kifinomult és egyedi hatást kelt az üveglábú, lakkozott felületű, kerek lerakó asztal és a rajta elhelyezett plexi asztali lámpa. Mindkettő tipikusan klasszikus darab, ahogy az elrendezés is, csakhogy az anyagok 21. századi benyomást keltenek. A tálcára festett képek szinte szürreálisan hatnak ebben a környezetben, az összkép mégis harmonikus.


Klasszikus, sőt, antik székek hagyományos kárpittal a modern étkezőasztal körül, egy retró ihletésű lámpa alatt. A stílus kavalkád ellenére a látvány kellemes és megnyugtató, ami annak köszönhető, hogy egyetlen bútor sem uralja a teret a többi rovására. A világos színek keretet adnak az enteriőrnek, kiemelik az antik székek míves vonalait.


Koloniál jellegű szófa és állólámpa, előttük egy modern, 50-es évekbeli asztalka – a korok és stílusok szemmel láthatóan jól megférnek egymással. A kancsók, vázák, tálcák egyértelműen modernek, míg a háncsszőnyeg és a kosarak alkalmi jelleget kölcsönöznek az enteriőrnek. Ezek az apróságok, melyek szinte bármelyik stílusba jól beilleszthetők és a klasszikust ügyesen kötik össze a modern stílussal.


A fotelek ugyan klasszikusak, ám a kárpit inkább a modern látványt kelt. Ugyanez a textil borítja a modern lámpák búráját is. A szőnyeg és az asztalka modern, a kanapévá avanzsált pad pedig hagyományosnak semmiképpen nem nevezhető, de a süppedő párnák, a florális minták megtévesztően hatnak. Ez az enteriőr egyszerre modern és klasszikus.


A kanapé annyira klasszikus, amennyire a padlóvázából kinőtt lámpa és a dohányzóasztal nem azok. A faldísz pedig igazi design példány. A bútorok és a kiegészítők nem csak jól mutatnak együtt, hanem erősítik is egymás látványát. Ez részben a jól megválasztott színeknek és a megfelelő arányoknak köszönhető.


A baldachinos ágy igazi klasszikus, modern formába öntve, ahogy a tűzött fejvég is. A baldachin lecsupaszítva, csupán a keret maradt belőle, a fejvég nagyméretű tűzése és színe sem hagyományos. Az asztalka és a lámpák pedig inkább retró darabok. Az enteriőr jól példázza, miképpen lehet a klasszikus bútorokat modernné formálni.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK