Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Konyhák új nemzedéke

Konyhák új nemzedéke

Vadas József
A frankfurti konyha kicsi és a többitől elszigetelt helyiség volt, amelyet a városban épült lakótelepi otthonokba tervezett egy osztrák iparművész, Schütte-Lihotzky. Az amerikai konyha épp az ellenkezője: tágas és nyílt tér. Nem önálló szoba: legfeljebb ha egy pult választja el az étkezőtől, illetve az ahhoz kapcsolódó szalontól. S a mai?
A mai konyha mintha a kettő sajátos elegye volna. Méretét tekintve ugyancsak nagy, látványában azonban zárt. Amit csak lehet, a tervezők dobozokba és fiókokba rejtenek, szekrények polcaira és jól záródó ajtók mögé bújtatnak.

Üvegezett szekrények / Kambium


A hatalmas frizsiderek, amelyek ma már a többi géppel és tárolóval együtt egységes szekrénysort képeznek, élelmiszerekkel megrakva úgy hatnak, akár az áruházi hűtőpultok. A konyhabútorok pedig - ehhez hasonlóan - edényboltra emlékeztetnek. Gyakorta nem is kell kinyitni őket, hogy ezt lássuk: a matt üvegfrontok mögött sejtelmes látványuk olyan kirakat, amely egyszerre praktikus és szemet gyönyörködtető.

IK sorozat / Gaggenau


Újabb fejlemény az is, hogy immár nemcsak a főzőedényeket és az evőeszközöket teszik szekrénybe; a tervezőknek gondjuk van a konyhában szükséges takarítókészlet elhelyezésére (seprű, lapát, felmosó). A mosogatóval egybeépült munkapult fölött korábban szinte mindig szabad polcok sorakoztak. Így van ez most is, de a rend és a tisztaság kultusza olyan erős, hogy ez elé olykor már szintén redőnyös, fa vagy üvegezett védőajtó kerül.

Falipolc / Miele


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK