Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A konyhatervezés alapszabályai

A konyhatervezés alapszabályai

Szép Házak
Milyen az ideális konyha? Embere és lakása válogatja, ám van néhány aranyszabály, melyet a konyha tervezése során érdemes szem előtt tartani.

Konyhatervezés 6 lépésben


Ha építkezünk vagy átépítjük házunkat, lakásunkat, a konyhát már az épület tervezési szakaszában, illetve a bontás, újraépítés előtt el kell kezdeni megtervezni. Fontos, hogy ne magunk álljunk neki a konyha tervezésének, bízzuk a nehezét szakemberekre: sok konyhastúdió ingyen vállalja a tervezést. Ugyancsak lényeges, hogy ne fotók, magazinokban, katalógusokban látott képek alapján álmodjuk meg a konyhánkat.A háztartási gépek, a hűtőszekrény, a tűzhely, a sütő, a mosogatógép ne legyenek szorosan egymás mellett, mindig legyen közöttük megfelelő tér. A sütő, illetve a főzőlap mellé nem praktikus a mosogatót beállítani, a hűtőszekrény közelében ugyancsak legyen elég hely a ki- és bepakoláshoz.A főzőlap és a mosogatótálca között legalább 40 cm távolságról gondoskodjunk, hogy az edényeket legyen hova félrehúznunk. Ha a mosogatótálca az ablak alá kerül, figyeljünk arra, hogy csap ne akadályozza az ablak nyitását. Ekkor válasszunk dönthető csapot.A hűtőszekrényt mindig a konyha valamelyik végébe állítsuk. A mosogatógép és mosogató tálca egymás mellé kerüljenek, mert a családtagok a koszos edényt a mosogatótálcába teszik. Ha pedig nem akarjuk a koszos edényt végigcipelni a konyhán, egyszerűbb egy mozdulattal a szomszédos mosogatógépbe helyezni ezeket.


Felesleges a túl sok, csupa fiókos konyhaszekrény. Elég két kisfiók, a többi konyhaszekrény inkább ajtóval felszerelt legyen. A nagyméretű, de ritkábban használt eszközöket – turmixgép, fritőz, konyhai robotgép – nem tudjuk fiókban tárolni, ajtós, állítható polcos konyhaszekrényben viszont elférnek.


Ugyancsak praktikusak a rácsos szerkezetű konyhai tárolók, melyek a konyhaszekrény ajtajával együtt kihajthatók. Szintén jó szolgálatot tesznek a fűszerpolcok. Bár ez a két megoldás drágább, de ha nem a pénzzel, inkább a hellyel takarékoskodnánk, érdemes ilyen típusú konyhabútor mellett dönteni.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
A konyha színe, stílusa
Az egyik legfontosabb kérdés, pedig csak a tervezés végső fázisában kerül szóba a konyha színe. Mihez igazítsuk a konyha színét?