Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Kórokozók a lakásban

Kórokozók a lakásban

Szép Házak
Hazatéréskor kezet mosunk, levesszük az utcai cipőnket és hetente alaposan kitakarítunk. Ez azonban kevés a kórokozóktól mentes lakáshoz. Vannak ugyanis kényes helyek, melyek a baktériumok számára paradicsomi állapotot kínálnak. A mikroszkopikus bajkeverők pedig élnek a lehetőséggel. Mit tehetünk ellenük?

Baktériumok a vécécsésze környékén


Lakásunk legkisebb helyiségének kitakarítására különös figyelmet kell fordítanunk. Az ülőkén négyzetcentiméterenként 50-70 000 kórokozó is megtelepedhet, öblítéskor pedig a levegőbe kerülő baktériumok a környezetet is fertőzik. Emiatt kevésbé praktikus az a típusú kialakítás, amikor a vécécsészét a fürdőszobában helyezik el, bár a kézmosást illetően ez előnyös. Ahol külön helyiségben van a két funkció, és nem tudunk azonnal kezet mosni, takarításkor a kilincs fertőtlenítéséről is gondoskodnunk kell.

A baktériumok megtelepedését megelőzhetjük a csészébe helyezhető tisztítókkal, a szokásos takarítás mellett pedig naponta érdemes antibakteriális tisztítószerrel is áttörölni az ülőkét és a helyiség kilincsét is.


Baktériumok a számítógép billentyűzetén


A klaviatúrát naponta használjuk, a megfelelő tisztításra viszont nem gondolunk, pedig bizonyítottan a kezünkről juttatjuk tovább a legtöbb baktériumot.

A nem megfelelő kézmosás kórokozókkal telivé teheti a kezünket a lakáson belül is. Így, ha megfeledkezünk a billentyűzet vagy az egér tisztántartásáról, valóságos baktériumtanyává változik az íróasztal és környéke. Egy fertőtlenítőszeres törlőkendő hatékony segítséget nyújt a problémára.

Baktériumok a mosogatóban és a szivacson


A legtöbb kórokozó a konyhában fordul elő, hiszen a friss gyümölcsök, zöldségek, a nyers, még feldolgozásra váró élelmiszerek, húsok számára ez a helyiség a végállomás. A mosogatóban nem csupán a piszkos edényeket tisztítjuk meg, hanem az élelmiszereket is, így a lefolyónál található apró rések és a meleg környezet tökéletes táptalajt nyújtanak a baktériumok megtelepedéséhez. Ha minden mosogatás után a szivaccsal körbetöröljük ezt a területet, és fertőtlenítő tisztítószert is használunk, az már fél siker. Érdemes itt az ecetet bevetni, hiszen élelmiszerekkel érintkező területről van szó.


A szivacs problémáját ezzel még nem oldottuk meg, ennek tisztításáról ugyanis sokszor elfeledkezünk. Az állandóan nedves állapot, a szerkezet és a hőmérséklet ideális környezet a kórokozók szaporodásához, melyek között akár a szalmonella is jelen lehet. A szivacsot akár hetente érdemes lecserélni, a tisztításához pedig nem kell más, mint forró víz és egy kis antibakteriális tisztítószer. Ebbe az elegybe áztassuk a szivacsot 15 percig.

Hasonlóan kell gondoskodnunk a különböző célokra rendszeresített törlőrongyokkal is, melyek szövetében könnyen megtapadnak és elszaporodnak a kórokozók.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Nélkülözhetetlen lerakóasztalok
Talán méreténél fogva jelentéktelennek gondoljuk, pedig nem az. A lerakóasztalok nagyon is fontos bútordarabjai még a legkisebb lakásnak is.