Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A loft jellemzői

A loft jellemzői

Szép Házak
Egy loft lakás nem csupán különleges berendezést igényel, hanem a hagyományos lakás fogalmának újragondolását is. Mitől más a loft lakás, mint a többi?
Napfényes, tágas, stílusos. Legtöbbünk számára ezek az ideális lakás jellemzői. És ugyancsak ezekkel a jelzőkkel illethetjük a loft lakást, mely egyre népszerűbb nálunk is. Igaz, hogy sokak számára loftban lakni egyfajta életstílust is jelent.

Lakás ipari épületből


A hatalmas, osztatlan terek és az óriás ablakfelületek éles kontrasztot mutatnak azokkal a szűkös lakásokkal, melyek a nagyvárosi életforma sajátjai. Mindezek ellenére a kezdet kezdetén, az első loftok birtokosait sokkal prózaibb okok vezették az egykori ipari épületekhez: ezek a lakások nagyon olcsók voltak a 60-as 70-es években. Az azóta eltelt négy évtizedben pedig a luxus megtestesítőivé váltak. A szerény kezdetek óta a loft stílus fokozatosan meghódította az egész világot.

Fotó: Fran Parente

A loft stílusjegyei


A betonoszlopok és a szabadon futó csőrendszerek az úgynevezett ipari stílus kötelező kellékeivé váltak. A rozsdamentes acélból készült hűtők, a krómkiegészítők, a fürdőszobai vízcsövek látványelemmé avanzsáltak. Az esztétikai megfontolásokon túl persze el kell ismerni az ipari anyagok előnyeit: a legerősebb igénybevétellel szemben is ellenállóak és tartósak. A lakás közösségi részei, a konyha, az étkező, a nappali és az előszoba, egyetlen osztatlan térben találhatók. Gyakran még az elvonulást, intimitást igénylő szobák, mint a fürdő vagy a háló sincsenek elszeparálva környezetüktől. A végeredmény egy egybefüggő, áramló tér, amely a mindennapok életvitelét szolgálja.

Fotó: Fran Parente

Anyagok a loftban


A beton főszerepet kap a loft berendezésében. Egykor legfeljebb garázsokban, mosókonyhákban hagyták nyersen a betont, a loft esetében ez is másképp történik. A természetes betont speciális kezeléssel folttaszítóvá teszik, olykor még festik is. Padlókhoz, konyhapultokhoz, mosdókhoz, kádakhoz és zuhanytálcákhoz egyaránt szívesen használják. A végeredmény pedig stílusos és figyelemre méltó.

A fa, a kő és az üveg ugyancsak alapanyagnak számítanak, ha a loftról van szó. Leggyakrabban a pultok, padlók anyagaiként találkozhatunk velük, de egyre népszerűbbek az üvegből vagy kőből készült mosdók.

Fotó: Fran Parente

A loft berendezése


A mindennapi élet megannyi kacatja nehezen maradhatna rejtve a nyitott terű loftban. Ezért az alapfelszereltséghez tartoznak a beépített, szinte láthatatlan tárolók. Az áramvonalas szekrényrendszerek és a szerényen meghúzódó fióksorok számtalan apróbb és nagyobb tárgyat képesek befogadni és egyben rendszerezni is. Ám, amikor mégis a rendetlenség látszik felülkerekedni, mentő ötletként mindig akad egy paraván, ami elfedi a napi rutint.
A bútorzatnak méretében az óriási tér arányaihoz kell igazodnia. Ezért a bútorok bátran lehetnek túlméretezettek vagy többszemélyesek. Ideális a kétszemélyes fotel, a tizenkét személyes étkezőasztal, a hosszú íróasztal, a magas konyhapult sok bárszékkel. Bármilyen divat hódítson is a lakberendezésben, ami a loftot illeti, inkább az egyszerű vonalvezetés, az ipari jelleg számít örökzöldnek. A modern stílus tökéletes, ám nem kizárólagos választás ide. A klasszikus design bútorok Le Corbusier-től, Mies van der Rohe-tól, Breuer Marcelltől, illetve ezek másolatai gyakran előfordulnak loftokban.

Fotó: Fran Parente

A loft stílusába jól illeszkednek a meghökkentő, meglepő darabok is. Ilyen lehet például az ütött-kopott padlózatra és a csupasz téglafalak közé helyezett antik bútorok.
A terek tagolásában nemcsak a bútorzat vesz részt, hanem a szőnyegek és a művészeti alkotások is. Egy kókuszrost szőnyeg struktúrája, érdes felülete vagy egy festmény lendületes ecsetkezelése a látvány nem elhanyagolható eleme lehet.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK