Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A mediterrán stílus jellegzetességei

A mediterrán stílus jellegzetességei

Szép Házak
A mediterrán stílus továbbra is igen népszerű hazánkban. Ha nem is tartozunk azon szerencsések közé, akik egy tengerparti villával dicsekedhetnek, az illúziót azért megteremthetjük magunknak. Íme a mediterrán stílus kialakításához a hozzávalók.

Irány dél


A mediterrán stílus hívei általában azokból kerülnek ki, akik vonzódnak a napsütéses vidékek hangulatához, szeretik a nyarat, a tengert és szeretnék ezt az atmoszférát otthonukban is maguk körül tudni. Sok családi ház épül mediterrán építészeti jegyeket felvonultatva, alacsony dőlésszögű tetővel, jellegzetes apáca cserépfedéssel, kőburkolattal kombinálva, zsalugáterekkel kiegészítve. Ezekben a lakásokban sokkal inkább helyénvaló a mediterrán stílus, mint egy lakótelep tizedik emeletén. Természetesen ott sem lehetetlen.Mediterrán stílusjegyek


A Földközi-tenger partján fekvő vidékek sokfélék, más-más jellemzőkkel, szín és motívumvilággal. Bőven találunk különbséget a görög, a provance-i, a toszkán vagy a spanyol mediterrán stílus között. Általában elmondhatjuk, hogy a rusztikus felületek, az élénk színek, a kézműves tárgyak, a kovácsoltvas korlátok, a terméskő burkolatok szinte az összes vidéken megtalálhatók. Ám mielőtt emellett kötnénk ki, érdemes pontosítani, hogy a stíluson belül mely vidék hangulatvilágát szeretnénk megidézni, különben kaotikus összképet kapunk.  Anyagok, színek, díszítés


Mivel ez a stílus a melegebb éghajlatú országokra jellemző, nem véletlen, hogy a legtöbb helyiségben, különösen a földszinten hidegburkolatot találunk a padlón parketta helyett. Az erős, meleg színekkel, gyakran rusztikus, durva felületekkel megfestett falak éppúgy a mediterrán stílus sajátjai, mint a szabálytalan alakú terméskövekből rakott falburkolatok. A stílus sok természetes anyaggal, föld színekkel, sok sárgával, terrakottával komponál, és modernebb tárgyakat éppúgy megtűr, mint akár egy-két antik darabot. A konyhában a zárt felsőszekrények helyett sok nyitott polccal találkozhatunk és sok-sok közszemlére kitett használati tárggyal, melyek együtt sajátos dekorációs elemekké is válnak.


A mediterrán stílushoz a kovácsoltvasból készült karnisok, korlátok, kiegészítők éppúgy hozzá tartoznak, mint a lágyabb vonalvezetésű, klasszikus kanapék, vagy a stabil fa étkezőasztal. Ám a kiválasztott irányzattól függően az egyszerű és természetes megjelenéstől egészen az elegáns nagyvonalúságig sok minden belefér a mediterrán stílusba.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK