Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Merész megoldások a régi padlók megújítására

Merész megoldások a régi padlók megújítására

Szép Házak
Ha csúnya a padló, gondoljuk meg, nem tenne-e jobb szolgálatot szőnyeg helyett a tartós linóleum, PVC- vagy gumiborítás. Ezek későbbi felújítása lényegesen egyszerűbb, mint a fa- vagy kőpadlóé. Ugyancsak érdemes megfontolni a parafa használatát is, mely meleg és lágy hatású.

Padlófelújítás festékkel


A konyha vagy fürdőszoba régi linóleum vagy PVC padlóját egyszerűen és olcsón megújíthatjuk, ha átfestjük a felületet. Közönséges selyemfényű festéket használjunk, a végén pedig kenjük át padlólakkal. A munka előtt nélkülözhetetlen az alapos tisztítás, por- és zsírmentesítés, így jobban tapad a festék és tartósabb is.

Ha már festünk, készíthetünk a felületre mintát: festhetjük kockásra, a szélek kaphatnak bordűrt, a középső rész pedig egy hangsúlyos, színes mintázatot. Ehhez legjobb megoldás a stencilezés. Aki nem szeretne bajlódni a minta kivágásával, festék szaküzletben keressen mintás festőhengert.

A műanyagpadló szépítése


A műanyagpadlók sokáig ellenállnak az időnek, mégis gyakran foltosodnak és felhorzsolódnak. Néhány jól kipróbált módszerrel azonban rendben tarthatjuk a felületet.

  • A higított mosószódától felélénkül a linóleumpadló színe.
  • Az emulziós padlófényező eltünteti a PVC- vagy linóleumburkolat horzsolásait.
  • Az ezüstmetál-fényező kiszedi az elszíneződéseket, foltokat.
  • Mindig enyhe mosószereket használjunk. A súrolószerek tönkreteszik a padlófelületet

Aki hajlandó kicsit többet fáradozni a műanyag padló kimérésével és ragasztásával, válasszon több szín közül, és ezek variálásával készíthet változatos felületet. Fontos a milliméterre pontos méretezés. Az illesztéseknél nem lehetnek hézagok, mert az ide befolyó nedvesség és por még a szokásosnál is hamarabb teszi tönkre az új padlót.

Ötletek a padló megújításához


Újra divatba jött a linóleum. Válasszunk lapban vásárolható linóleumot, akár fekete-fehér variációban és sakktáblaszerűen ragasszuk le.

A parafa padlóburkolat kellemes, meleg látványt kelt és könnyű súlyának köszönhetően a régi csempe járólapokra vagy műanyag padlóra is ragasztható anélkül, hogy azt felszednénk. Fürdőszobába válasszunk impregnált parafa burkolatot.


A legegyszerűbb műanyag burkolatot is látványossá és egyedivé varázsolhatjuk, ha stencillel vagy festőhengerrel mintát festünk a felületére.


A szoba öreg fa hajópadlóját is különlegessé tehetjük, ha szőnyegszerűen mintát festünk rá. Előtte a csiszolás, portalanítás elengedhetetlen, majd lakkal rögzítsük a mintát.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK