Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mi az a faltetoválás?

Mi az a faltetoválás?

Szép Házak
Ha időkímélő és látványos változást szeretnénk otthonunkban, de sem ezermesterek, sem lakberendezők nem vagyunk, legjobb, ha a faltetoválás mellett döntünk.
A faltetoválás a lakásdíszítés egyik legdivatosabb és leggyorsabb formája. Nem keletkezik utána szemét, elszállításra váró sitt halmok, nem kell mestert fogadnunk, mert saját kezűleg is elvégezhetjük. A mintát magunk választjuk, így könnyen a lakás stílusához, színvilágához igazíthatjuk. Kivétel nélkül, bármelyik helyiségben jól mutat. A faltetoválás afféle 21. századi, trendi és instant dolog, amiről úgy véljük, hogy hosszabb életű lesz, mint anno az óriás poszterek.


Milyen faltetoválást válasszunk?


A kínálat óriási és ahány üzlet, annyiféle árral találkozunk. A legjobb minőségű faltetoválások rugalmas, speciális dekorfóliából készülnek, melyek felhelyezésük után festett hatást keltenek. Ebben különböznek a szintén népszerű és divatos fali matricától. A faltetoválás felülete matt, míg a matricáé változatos: fényes, csillámos vagy akár bársonyos tapintású is lehet.

Az igényes üzletek kérésre ingyenes termékmintát adnak, így kicsiben kipróbálhatjuk, milyen lesz majd az igazi darab.


Hogyan helyezzük fel a faltetoválást?


A felhelyezéshez szükségünk lesz egy vízszintmérőre, egy ceruzára, egy műanyag lapra (lehet egy használaton kívüli bankkártya is) és egy puha rongyra.


Első lépésként tisztítsuk meg a falat. Egy tiszta, nem karcolós, lehetőleg pamut ronggyal töröljük át, de ha szükséges porszívózzuk le a falat és ezután töröljük át a száraz ruhával. Jelöljük ki a tetoválás helyét. Ha a minta megkívánja, ügyeljünk arra, hogy vízszintes vagy függőleges legyen. Ezután helyezzük a faltetoválást sima felületre – padlóra vagy asztalra – és simítsuk végig a tenyerünkkel vagy egy műanyag lappal. Óvatosan válasszuk szét a két réteget úgy, hogy a tetoválás a vékonyabbik hordozófólián maradjon, majd helyezzük a megtisztított falra. Felülről lefelé haladva, vízszintes mozdulatokkal simítsuk fel, és ugyancsak a műanyag lappal simítsuk légmentesre. Finoman távolítsuk el a hordozó fóliát a felületről, végül simítsuk végig a tetoválást szabad kézzel vagy egy puha rongy segítségével. Ha úgy látjuk, hogy valahol meggyűrődőt a minta, szedjük vissza a hibás részt és simítsuk fel újra.


A megfelelő felhelyezésre azért is ügyelni kell, mert a faltetoválás csak egyszer használható. Ha valamit nagyon elrontottunk, nem tudjuk az egészet elölről kezdeni, illetve ha rossz helyre tettük fel, nem lehet egy hét múlva máshova átragasztani.


A faltetoválás felhelyezését 8 C foknál melegebb helyiségben végezzük el és ügyeljünk arra, hogy az első 24 órában a hőmérséklet jelentősen ne változzon. A jó minőségű faltetoválás az oldószermentes takarítószereknek és a kímélő takarításnak ellenáll. Ha idővel meguntuk, 20 C fok fölötti hőmérsékleten maradéktalanul eltávolítható.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK