Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mi illik a narancsszínhez?

Mi illik a narancsszínhez?

Szép Házak
Narancsszínben pompázik a természet számos csodája: a nyári naplementék, az ízletes sütőtök és az érett sárgabarack, az aranyhal, a tűzliliom és a díszsom. Miért ne dobnánk fel naranccsal mi is a lakást?

Narancsszínű hatások


Bátor, harsány, felvillanyozó szín, magabiztosságot sugall. Figyelemfelkeltő hatású és intellektuális egyben, mentális energiáinkat is mozgósítja. A piros és sárga keverékéből létrejövő színnek számtalan árnyalata van, a vegyülési arányoktól, illetve a fekete és fehér tartalomtól függően. Mindegyik más és más, érdemes alaposan megfontolni, melyiket választjuk.Meleg, közelítő hatású, ezért ha sötétebb tónusát alkalmazzuk nagy felületen, összeszűkíti a szobát, és fullasztóvá válhat. Ha ragaszkodunk ehhez az árnyalathoz, érdemes inkább csak egy-egy falszakaszt befesteni, míg a többire egy gyengített változatát használni. Minden festéknél, de különösen ennél a színnél fontos tudni, hogy a színkártyán kinézett kis minta nagyon csalóka lehet. Falon a narancs mindig sokkal erősebbnek, rikítóbbnak hat. Jó, ha először csupán néhány kiegészítővel, szőnyeggel, függönnyel próbálkozunk, hisz éppen elég ütős kis mennyiségben is.

Pasztell barackszín


Szinte már rózsaszín, nagyon finom, diszkrét. Igaz, kissé nőies és talán egy fokkal romantikusabb, mint kellene, nem véletlenül a koszorús lányok és a marcipánkészítők kedvelt tónusa. Ha több benne a sárga, már jobban emlékeztet sárgabarackra. Nagyon óvatosan kell bánni vele, érdemes kis felületen kipróbálni bevetés előtt, nehogy túlságosan szirupossá tegye az enteriőrt. Előszeretettel használják polgári vagy klasszikus lakásokban, illetve romantikus lányszobákban is. Ha a barackos narancsszínt kontrasztba állítjuk a zölddel, esetleg letompítjuk barnával, vagy ütköztetjük kékkel, a végeredmény meglepően más lesz.

Terrakotta


A narancsok világába tartozik a terrakotta, avagy az égetett cserép árnyalatai is, az egészen halványtól a sötét, majdnem pirosig. Nem csupán azért kedveltek, mert különlegesek, hanem azért is, mert a mediterrán szín- és hangulatvilág elengedhetetlen résztvevői. Nyári délutánok, perzselő napsütés és a sós tengerillat jut eszünkbe róluk. Jól illenek hozzájuk a vidékies stílusú tárgyak, de a modernebb darabok is. Társíthatók természetes anyagokkal, kővel, fával vagy bontott téglával.

Világos narancsszín
Átmenet a napsárga és a narancs között, hiszen jó sok sárga van benne, ám annál melegebb, tüzesebb szín. Minimál stílusú lakásokba is becsempészhetjük, hogy egy kis vidámságot, életet leheljen e visszafogott világba. Alkalmas északi fekvésű, sötétebb, hűvösebb helyiségek otthonosabbá tételére, hisz az állandó napsütés illúzióját kelti. Ajánlható gyerekszobákba, fiatalok otthonába akár falszínként is. Ennél vidámabb árnyalatot keresve sem találnánk.

Vadnarancsszín


Ez a narancs rikító, harsány, telített változata. Szinte neonfénnyel világít, nem megnyugtató árnyalat, nem tanácsos túl sokat felhalmozni belőle egy szobába. Retró lakásokban tökéletes stílusteremtő lehet. Hasonló intenzitású más színekkel már vadító.

A mangó színe


A narancssárga kevés ciklámennel lágyított változata ez, tompább tehát, de semmiképpen sem pasztell. Azért jó szín, mert ritka, igaz, bátorság kell hozzá. Vigyázzunk, mert ha ezt az árnyalatot választjuk, mondjuk egy falszakaszra, nehéz lesz hozzá megfelelő kiegészítőket találnunk. Kísérletezzünk óvatosan vele.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK