Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Milyen a jó mosogató?

Milyen a jó mosogató?

Szép Házak
A mosogatógépek megjelenésével a konyhai mosogatók elvesztették hagyományos szerepüket és sokkal inkább a főzés körül zajlik a konyhai munka hatvan százaléka. Manapság az ételek előkészítését és főzés utáni teendőket végezzük itt, ezért a mosogatóknak ehhez a megváltozott funkcióhoz kell alkalmazkodniuk.

A megfelelő mosogató kiválasztása


Mielőtt egyik vagy másik mosogató mellett döntenénk, tegyünk fel magunknak egy kérdést: hányan vagyunk, illetve várhatóan hányan leszünk a háztartásban az elkövetkező 15 évben? Ezt a kérdést megválaszolva könnyebben rátalálunk a számunkra megfelelő darabra, hiszen tudni fogjuk, hogy a mosogatónak várhatóan mekkora kapacitást kell majd kiszolgálnia.


A következő dolog, amit végig kell gondolnunk, hogy a leendő mosogatónak mekkora lesz a helyigénye. A standard méretű mosogatótálcáknak az alsó szekrényhez kell illeszkedniük. Előfordul a konzolos felszerelés, ám ez kevésbé praktikus, ebben az esetben nem kevés kényelmetlenséggel kell számolnunk. Aztán a mosogatónknak valószínűleg lesznek különféle tartozékai, úgymint kosarak, vágódeszka, edénytartó, stb., és ezeknek is muszáj valahol elférniük. Tehát a hely meghatározásakor ezt is kalkuláljuk bele.


Ideális esetben a mosogatót még a konyha tervezési szakaszában kezdjük el keresgélni, hiszen ekkor még semmi sem végleges, és ha új ötleteink támadnak, még viszonylag könnyen megvalósíthatjuk.

Figyeljünk a mosogató méretére!


A mosogató tálcák szabványméretűek, ehhez kell majd a megfelelő alsó szekrényt beszerezni. Legjobb a 60 cm széles alsószekrény, ezzel szinte biztos, hogy nem tévedünk. A munkalapot külön vásároljuk és ennek majd a mosogató beszerelésekor lesz jelentősége.


Ha egyedi igényeink támadnak a mosogatótálcával kapcsolatban, ennek teljesítése sem lehetetlen. Sok konyhastúdió, illetve gyártó képviselete tud egyedi méretezésű mosogatót készíttetni, ekkor azonban vegyük számba az alsó szekrény, illetve a munkalap egyedi méretezését is.

Legyen a mosogató ellenálló anyagból!


Bármilyen anyagú mosogatót válasszunk, a legfontosabb szempont az legyen, hogy a mechanikai hatásoknak, tisztítószereknek ellenálljon. Gondoljuk csak végig, mi mindent kell kibírnia ennek az eszköznek! Belezúdítjuk a fém evőeszközöket, a tepsiket, esetleg egy öntöttvas serpenyőt vagy lábost. Nem sérülhet meg a forró zsírtól, olajtól, bírnia kell az ecetet, a citromsavat, nem hagyhat rajta nyomot a tea, a cékla lé, a kávé, a vörösbor. Aztán ellen kell állnia a drasztikus tisztítószereknek, vízkő- és zsíroldóknak, súrolószereknek, a fémszálas szivacsoknak, a kemény keféknek. És mindezt bírnia kell legalább 15 évig, talán még tovább is.

 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK