Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Milyen anyagú mosogatót válasszunk?

Milyen anyagú mosogatót válasszunk?

Szép Házak
A megfelelő mosogató kiválasztásakor a legnehezebb kérdés, hogy milyen anyagú legyen az új darab. Ehhez több szempontot is mérlegelnünk kell.

Rozsdamentes acél mosogatók


Ha mosogatónk anyagául a rozsdamentes acélt választjuk, tisztában kell lennünk vele, hogy ez nem felületkezelést, hanem ötvözetet jelent, mégpedig króm-nikkel-acél ötvözetet. Amikor a mosogató címkéjén vagy csomagolásán a CNS 18/10 feliratot látjuk, biztosak lehetünk abban, hogy az anyag jó minőségű, máskülönben ne vásároljuk meg, inkább ragaszkodjunk ehhez az ötvözethez. A fenti jelzés a króm, a nikkel és az acél ötvözet arányára utal. Ha az ötvözetből hiányzik a nikkel, akkor idővel az anyag elszíneződik, nem bírja a savakat, lúgokat.


Arról, hogy az acél valóban rozsdamentes-e, a minőségi bizonylat alapján győződhetünk meg, melyet minden esetben kérjünk el az üzlettől. Létezik egy másik, nagyon egyszerű módszer is: próbáljuk ki a mosogatót egy mágnessel. Ha azt tapasztaljuk, hogy a felület nem húzza erősen a mágnest, azaz a mágnes rátapad, de ha elengedjük, lecsúszik róla, akkor az ötvözetnek megfelelő a nikkel tartalma. Amikor erősen magához vonzza a mágnest, az azt jelenti, hogy kevés a nikkel tartalom, tehát a minősége nem megfelelő.


Fontos kritérium az anyag vastagsága is. Rozsdamentes acél mosogatóknál, átlagos használat mellett a 17-18 cm-es medence mélységhez a 0,7-0,8 mm-es anyagvastagság már garantálja a jó minőséget. Ne lepődjünk meg, ha rozsdamentes mosogatónkon az első karcolások meglátszanak majd, ez természetes és a minőséget nem befolyásolja.

A jó minőségű, rozsdamentes mosogató mérettől és formától függően 30-40 ezer forintnál kezdődik. Bátran állíthatjuk, hogy örökzöld, időtlen darab, szinte minden stílusú konyhához illik, és bármelyik színvilághoz passzol.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK