Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Milyen anyagú mosogatót válasszunk?

Milyen anyagú mosogatót válasszunk?

Szép Házak
A megfelelő mosogató kiválasztásakor a legnehezebb kérdés, hogy milyen anyagú legyen az új darab. Ehhez több szempontot is mérlegelnünk kell.

Gránit mosogatók


A gránti jobban tisztántartható mint a rozsdamentes acél, a karcolódásoknak tökéletesen ellenáll, és a vízkő sem látszik meg rajta. A jó minőség feltétele a 80% gránitőrlemény, 20% műgyanta, illetve egyéb segédanyagok keveréke. Ehhez az összetételhez feltétlenül ragaszkodjunk, különben mosogatónk nem lesz megfelelően karc-, hő- és saválló.


Úgy tudjuk megállapítani, hogy leendő mosogatónk jó minőségű-e, hogy vásárlás előtt az üzletben bátran kérjünk egy közönséges kést, amit végighúzunk a gránit felületen. Ha a fém könnyen csúszik, és a nyom, amit hagy, egy szivaccsal letörölhető, nyugodtan vásároljuk meg a kiszemelt árut. A minőségi gránit mosogató felületét ugyanis a háztartási eszközök nem tudják felsérteni, és a vizet is lepergeti. Sőt, ügyeljünk arra, hogy a gránit mosogatót ne használjuk vágódeszkának, mondván, hogy úgysem sérül, mert sajnos a késeink mennek tönkre a kemény anyagon.


Szemben a rozsdamentes acéllal a gránit színválasztéka gazdag. Amennyiben a konyha stílusához fontos, hogy a mosogató színben illeszkedjék a berendezés, illetve a fal színéhez, úgy érdemes inkább a gránitra szavazni.

Árban a rozsdamentes olcsóbb, a gránit 45 ezer forinttól kalkulálható.

Ipari kerámia mosogatók


Anyagát tekintve lényegesen vastagabb, mint a rozsdamentes acél, lágyabb vonalvezetésének köszönhetően pedig masszívabbnak tűnik a gránitnál. Egyébként az utóbbi formavilágát idézi jobban. Az anyag összetétele miatt a felülete homogénebb, mint a gránité, nem látunk benne szemcséket, ahogy a mosdóknál sem.


Színvilága élénk, felülete selymesen fénylik, tapintásra pedig sokkal hidegebb, mint a gránit. Nagyon kemény anyag, hő és karcálló, jól tűri a háztartási savakat és lúgokat.

Kerámia mosogatót inkább rusztikus, country stílusú konyhába ajánlott választani. Árban a rozsdamentes acél és a gránit között helyezkedik el, de ez függ a mérettől és a formától is.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK