Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A minimál stílus legfőbb jellemzői

A minimál stílus legfőbb jellemzői

Vöröss Kata
A minimál stílus jellemzésénél a legtalálóbban „a tér szolgálja az embert” kifejezéssel élhetnénk. A minimál stílus az egyszerű formák és a rend alkalmazásával teremt harmóniát. Könnyűnek tűnik a minimalista stílus, de csak addig, amíg komolyan neki nem kezdünk egy minimalista lakás berendezésének.
A minimalizmus európai gyökerei a Bauhausig nyúlnak vissza. A Walter Gropius építész nevéhez fűződő, 1919-ben alapított iskola a korszak jelentős képző- és iparművészeit egyesítette, akik a „tiszta” formát keresték, száműzve minden mellékes és zavaró díszítést.
A minimál ezt a puritán térképzést a Bauhausból merítette, míg másik jellegzetességéhez, a konstruktivizmushoz az avantgárd szolgált ihletül. A minimalizmus jegyében alkotók célja, hogy műveik egyszerűek és közérthetőek legyenek mindenki számára.


A minimál színpalettája meglehetősen korlátozott, így ez a stílus nagy önfegyelmet kíván. Nem ajánlott azoknak sem, akik kötődnek emléktárgyaikhoz, a polcokon elhelyezett apróságaikhoz. Ugyancsak kerüljék a minimált, akik nem ragaszkodnak foggal-körömmel a rendhez. Ebben a környezetben ugyanis nincs helye szétszórt holminak, még a legkisebb rendetlenség, rendezetlenség is azonnal szemet szúr.


Ennek a stílusnak alapvető eleme a harmónia. Ezért különösen fontos, hogy a legapróbb tárgyak is összhangban legyenek a berendezés többi darabjával. A minimál feladja a leckét a lakberendezőknek is, hiszen itt derül ki igazán, ki ismeri az apró, kifinomult trükköket.
Nem egyszerű minimál stílusban berendezni egy otthont, de egy kis szép- és megfelelő arányérzékkel bárki nyugodtan belevághat.


A minimál stílus lényege a bútorok levegős elrendezése, illetve a tágas, üresen hagyott területek. A stílus tehát rendkívül térigényes, kis alapterületű lakásokban nem, vagy csak rendkívüli kompromisszumok árán valósítható meg. Nem titkolt cél egy minimalista módon berendezett lakásban, hogy lakói bátran használják fantáziájukat. „Itt azt csinál-hatsz, amit akarsz. Legyél szem előtt, legyél szabad!” – ez akár a stílus rajongóinak mottója is lehetne.
A nagyobb, hangsúlyosabb bútorokat szimmetrikusan, egy meghatározott ritmusban kell elhelyezni. Ezzel megteremthető a minimalizmus alapja, az egyensúly.


A formák, a minták folyamatosan ismétlődnek. A bútorok legyenek egyszerűek, jó minőségűek, a kárpitok minta nélküliek! Aki elegáns környezetet szeretne, kombinálhatja a fát a fémmel és használhatja a meleg földszíneket. Aki inkább fiatalos légkört óhajt, válasszon egy élénkebb színt, amellyel egy nagyobb felületet – falat, kárpitot, szőnyeget – díszít. Fontos szempont, hogy az alkalmazott színek ne legyenek harsányak. A szürke, a föld- és rozsdabarna kevés feketével, fehérrel, bézzsel, olajzölddel, halványsárgával – egyszerre legfeljebb két, kontrasztos színnel – nem okoz zavart az összképben.


Van azonban valami, aminek hiánya elrontja a leggondosabban berendezett minimalista lakást is. Ez nem más, mint a fény hiánya. A bőséges, természetes fény jelenléte nélkülözhetetlen a viszonylag szegényes színvilághoz. Légiessé, hangsúlyossá és melegebbé teszi a tereket. Az igazi osztatlan légterű, minimalista lakásokban a nappalit a bútorok választják el az étkezésre, főzésre és az alvásra használt terektől. A padló általában világos, de nagyon karakteres a fekete is. Ha üresnek találjuk a teret, érdemes betölteni egy hosszú szőrű szőnyeggel vagy egy alig mintás kókuszháncs szőnyeggel. A legjellegzetesebb bútordarab a geometrikus, egyenes kontúrokkal megrajzolt, nagyméretű kanapé, amely gyakran uralja a helyiséget.


Az ülőbútorok fölé mennyezetvilágítás kerüljön, de nélkülözhetetlen a nagyméretű állólámpa is. Ezekkel a trükkökkel a tágasság érzete növelhető. A márkás, prémium kategóriájú szórakoztatóelektronikai termékek, a lapos képernyős tévé egy tartón vagy a falon, az avantgárd falidísznek is beillő hifi berendezés legalább annyira a stílus jellegzetességei közé tartozik, mint a bútorzat. Dísztárgyként egy padlóváza vagy a polcokra állított, egy sorba, esetleg csoportba rendezett, egyforma vázák, kaspók jöhetnek szóba.

A minimál konyha ugyancsak egy tágas térben kevés osztással érvényesül igazán. A megszokott fali csempe helyett alkalmazható falra erősített biztonsági üveg vagy rozsdamentes acéllap, amely a munkapult borításaként is látványos. A bútorfogantyúk legyenek rejtettek, így nem törik meg a sík felületek rendjét. A hagyományos felső szekrények helyett kevésbé magas, felnyíló vagy liftajtórendszerű elemeket válasszunk! A háztartási gépek csak beépítettek lehetnek. Használaton kívül minden eszköznek és felszerelésnek a szekrények mélyén van a helyük. Éppen ezért a minimál stílusú konyhabútorokra a mély fiókok a jellemzők.


A fürdőszobában a kád lehet süllyesztett vagy lépcsős kialakítású, alacsony vagy mély, ha pedig a helyiség mérete megengedi, állhat térben is. A zuhanyzó épített, ha szükséges, üvegfallal elválasztott. Gyakori a dekorbetonból készített kád és mosdó, illetve a falak csupasz, márványosan sima betonfelülete. Ugyancsak népszerű a mészkő vagy nagyméretű padlócsempe padlófűtéssel. A beépített, sötét színű fából készült fürdőszobai szekrények remek kiegészítői a berendezésnek. Díszként, egyben léleknyugtatóként érdemes néhány gyertyát vagy füstölőt elhelyezni, mint a minimalista lazítás nélkülözhetetlen kellékeit.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK