Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A minimál stílus nem múló divat

A minimál stílus nem múló divat

Szép Házak
A minimál stílus ugyanolyan meghatározó stílusirányzat, mint egy évszázaddal korábban a szecesszió vagy a későbbi art deco.

Rendmániások előnyben


A minimál stílus elsősorban azoknak tetszik, akik nem kötődnek régi tárgyakhoz, nincs túl sok holmijuk, kiegészítőjük és szeretik a változást, továbbá ragaszkodnak a rendhez, a rendezettséghez. A minimál stílus ugyanis kizárólag akkor mutat jól, ha képesek vagyunk rendet tartani, és ha "minimális" mennyiségű kiegészítőn kívül semmi felesleges holmit, használati tárgyat nem hagyunk elől.


Formavilág


Letisztult vonalak, mértani formák, egyszerűség és design a minimál stílus legfontosabb jellemzői. A minimál stílus legjellegzetesebb vonása a nevében is benne foglaltatik: minimális ciráda, sallang, öncélú díszítés. A középpontban a funkció és a célszerűség áll. Persze ez nem jelenti azt, hogy a minimál stílusú bútorok ne lennének részei a luxusnak vagy a fényűzésnek, hiszen a válogatottan nemes anyagok és a formatervezők révén egy-egy kockaforma bútordarab akár csillagászati összegbe is kerülhet. Természetesen olcsóbb kategóriájú bútorokkal is kialakíthatunk minimál stílusú enteriőröket. A minimál kezdetekor a stílus egyet jelentett a visszafogott, színtelen eleganciával, mára már sokkal élénkebb és változatosabb lett.


Anyagok és színek


A minimál stílus jellemzője a sok fából vagy laminált bútorlapból készült bútor wenge, juhar, fehérített tölgy, zebrano, dió színekben. Gyakori a világos gres lapok és sötét szalagparketta együttes használata. A minimál enteriőrt izgalmasabbá tehetjük terméskő, akár kontrasztos bontott tégla és különleges, plasztikus hatású tapéták alkalmazásával. Maga a fal általában világos, fehér, krémszín vagy tejeskávé, amit egy-egy falszakasz színesítésével tehetünk változatossá.


A minimál stílusú fürdőszoba burkolata ugyancsak a sötétbarna és nyersszín kombinációja. A vöröses, sárgás tónusokat nélkülöző barnás árnyalatok a krémszínnel kombinálva elegáns, de elég egyhangú összképet adnak, ezért aki élénkebb színekre vágyik, bátran keverhet hozzá egy-egy harsányabb színfoltot. Jól illik hozzá a kivi zöld, az erős narancs, a bordó is.

A minimál stílus kedvelt anyaga a rozsdamentes acél, akár csillogó, akár selyemfényű textúrával és a csupasz, tükörsimára dolgozott, esetleg márványos felületű beton. Ezek aztán variálhatók üveggel, bőrrel, jó minőségű plexivel. A minimál stílus puritánabb változatánál szívesen látott anyag a durva szövésű lenvászon, a koptatott bőr, a nyerstégla, és a kerámia, akár mázatlan változatban is.



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK