Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Minták a falra

Minták a falra

Szép Házak
Gyakori probléma, hogy lakásunk egyik-másik helyisége nem éppen ideális arányokkal rendelkezik. Ezen sokféle módon segíthetünk, akár átépítéssel is, ám létezik ennél kevésbé drasztikus megoldás. Tereljük el a figyelmet a kevésbé előnyös részekről és használjunk mintát a falon.

Hogyan használjuk a különféle mintákat?


Egy mintázat számtalan módon befolyásolhatja az összhatást, attól függően, hogy mekkora méretű, milyen stílusú, milyen színű. Ha a falnak vagy a helyiségnek csak egy adott területén alkalmazzuk, elhatárolhatjuk más részektől. Tartsuk szem előtt, hogy az egyszerű, mértani mintákkal könnyebb együtt élni, mint egy markáns, méretes virágmintával, ami az amúgy is zsúfolt szobát még jobban összenyomja.


A homogén színfoltok és az egyszerű motívumok jól párosíthatók, ha van legalább egy közös szín bennük. Ezt elérhetjük úgy is, hogy a minta uralkodó színére festjük a többi falat. Ennél még kifinomultabb, ha a minta egy kevésbé feltűnő színét választjuk ki a festés színéül. Úgy is kiemelhetünk egy színt, ha azt megismételjük a textíliákon.


Erőteljes minták és hatásaik


A karakteres minták azonnal "kiugranak", emiatt kisebbnek tűnhet a helyiség. Függőleges csíkokkal vagy kockás mintákkal optikailag növelhetjük a belmagasságot. Ilyenkor használhatunk hasonló árnyalatú vagy kockás mintát a székek huzatán vagy a párnákon, de figyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásba, a nagyobb bútorok, a kanapé legyen egyszínű ezáltal egységesebb és nyugodtabb az összhatás.


A virágmotívumok szintén nagyon népszerűek, ám érdemes velük óvatosan bánni. A rikító színű minták könnyen összenyomhatják a szobát. Ha mégis egy ilyen tapétára esik a választásunk, alkalmazzuk inkább csak egy falfelületen, míg a többi legyen homogén, egyszínű.


A lépcsőre terített, markáns mintájú futószőnyeg felfelé vezeti a tekintetet, ami jól jön egy szűkös előszobában. A csíkos és kockás minták jól kiegészítik egymást, de ne legyenek sem túl szélesek a csíkok, sem túl nagyok a kockák, mert ezek agyonnyomják a kisebb helyiséget.


Kisebb minták


A nagyobb felületen látszó apró minta belesimul a helyiség egészébe, ám túl soknak és mozgalmasnak tűnhet a nappaliban. Bánjunk vele óvatosan. A kisméretű szoba kellemesebb, ha az egyik falát apró minta díszíti. Egyszerű mértani vagy virágmintával a tetőtéri szoba ferde mennyezetének magasság különbségét kompenzálhatjuk.


Szabályok a minták használatához


Olyan mintát válasszunk, ami illik otthonunk stílusához. Ha vízszintesen tagolunk egy falat, csak az egyik felületen használjunk mintát, a másik legyen egyszínű. A hálószobát nyugodtabbá teszik a monoton minták, mint a túl színesek.


Tapéták és lakástextilek széles választéka megvásárolható a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK