Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mit tudnak a biomatracok?

Mit tudnak a biomatracok?

Szép Házak
Ahogy testsúlyunk, magasságunk, alkatunk és alvási szokásaink is különbözőek, úgy annyiféle matracra lehet szükség. Legjobb tehát, ha ágybavalónk személyre szabott és a lehető legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazza.
A valóban igényes ágymatracok nem tartoznak a tucat darabok közé. Igaz, hogy ennek megfelelően áruk is borsosabb, de higgyük el, megéri spórolni rá, mert életminőségünk, egészségünk függhet tőle. Egy nem megfelelő matrac, melyen reggelre derékfájósan, összetörten, netán erősödő, kiújuló allergiával ébredünk, és néhány éven belül tönkre is megy, hiába olcsóbb, valójában csak arra jó, hogy megkeserítse életünket.

Matrac személyre szabottan


A legjobb ágymatracokat nem szériában gyártják, hiszen az a legfontosabb, hogy használója miként alszik, mekkora a testsúlya, kemény vagy puha fekhelyet szeretne-e. Ezeknek az információknak a birtokában készíti el a gyártó a személyre szabott matracot. Azt is figyelembe veszik, hogy van-e valamilyen egészségügyi szempont, melyhez a matracnak igazodnia kell, s nem utolsó sorban azt is, hogy milyen ágyrácsra kerül majd.


Az igények felmérése után lehet kiválasztani azt a pár matracot, melyek számításba jöhet, ám a választást megelőzi egy fekvőpróba. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb szerkezeti összetételű matrac. Érdemes ezt a procedúrát végigcsinálni, és olyan üzletben, ahol nem kérdeznek ki alaposan az igényeinkről, kezdjünk gyanakodni.

A testsúly, mint választási szempont


Meghatározó lehet a választásban a testsúly, ugyanis a matrac szerkezetét alkotó kókusz vastagsága attól függ, milyen súlyú ember alszik majd rajta. Választhatunk az úgynevezett zónákkal ellátott latexmatracok közül, amelyek a megfelelő helyen biztosítják a gerinc alátámasztását. A hét zónás változaton olyan alátámasztás is van például, amely a deréktáj körül emelkedik ki, alátámasztva a derekat, megelőzve így a derékfájást.


Alvási pózok szerinti választás


A zónákkal kialakított matracok megfelelnek azoknak is, akik az oldalukon szeretnek aludni. De a hason alvóknak az ötzónás matrac is ajánlható, simább felülete ugyanis nem nyomja a hasfalat. A latex felveszi az emberi test alakját, így tökéletesen támasztja alá a problémás pontokat.

Az éjszakai pihenés során sok múlik azon, hogy az ember teste megfelelően alá van-e támasztva, a gerincoszlop helyes tartásban regenerálódik-e. Egyénenként változik, hogy ki, milyen keménységű matracon szeret aludni, de fontos tudni, hogy a túl puha fekhelyen, hanyatt fekvő helyzetben, a test nehezebb része, a medence, túl mélyre süllyed, ezáltal a medencecsont a hátgerincet deformálja és kényelmetlenséget, esetleg fájdalmat okoz. Ugyanezen a felületen azonban az oldalt-fekvésnél a testsúly eloszlása is változik.


A túl kemény párnázat ugyancsak káros feszültségeket okozhat a testben, mivel a medencecsont és a hát nem a természetes alakjának megfelelően süllyed be. Ugyanezen a fekhelyen, oldalt fekvő helyzetben a comb felső része és a vállrész nem tud kellőképpen besüllyedni, a váll és a kar elzsibbad, a nyak megfájdul. Változik a hát alakja és vele együtt a hátgerinc. Rugalmas felületen az ágy a testformához igazodik, egyenletesen támaszt alá, így a gerincoszlop – mind hanyatt fekvő helyzetben, mind oldalt-fekvésben – a természetes alakot veszi fel.

Vásárlás előtt érdemes olyan gyártónál körülnézni, ahol egyedi igényeket is ki tudnak elégíteni, hiszen valójában csak az egyénnek megfelelő matrac tud kényelmes és egészséges alvást biztosítani.


Matracok allergiásoknak


Az ún. biomatracok természetes alapanyagból készülnek. Ez általában latexált kókuszrost és latex, azaz a kaucsukfa nedve, vulkanizált gumitej, illetve kókuszrost és latex keveréke. A kókuszrost biztosítja a megfelelő alátámasztást a gerincnek, a latex réteg adja az igény szerinti komfortérzetet.

A biomatrac átszellőzik, így nem telepszenek meg rajta az élősködő atkák, vagyis antiallergén hatású.


Létezik az ún. antibakteriális hab, a FreshCELL, mely fizikai tulajdonságaiban teljes mértékben megfelel a hideghaboknak, azonban a benne lévő speciális Ultra-Fresh adalékanyag higiénikus és atkamentes környezet biztosít. Az Ultra-Fresh-sel kezelt, nem impregnált antibakteriális hab mikro gomba és poratka ellenes. A poratka elleni hatása segíti az asztma és allergiás megbetegedések kezelését. Megszakítja az atkák táplálkozási ciklusát, megakadályozza a lehullott bőrdarabkák bakteriális és mikro gombák általi lebomlását. Káros anyagokat nem tartalmaz. Ezen alapanyagból gyártott matracok nem gyógyítanak, de kiemelt részét képezik egy általános otthoni asztma és allergiaellenes programnak. Az antibakteriális hatás tartós higiéniát, kellemes illatot és ideális alvási mikroklímát biztosít.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK