Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mitől lesz a lakásunk harmonikus?

Mitől lesz a lakásunk harmonikus?

Szép Házak
Számtalan apró részlet erősítheti azt az érzést, hogy öröm hazatérni oda, ahol ellazulhatunk, feltöltődhetünk, kipihenhetjük magunkat. Ahol vendégeink is szívesen időznek. Érdemes átgondolni, hogy vajon minden részlettel elégedettek vagyunk-e, vagy vannak olyan zugok, amelyeket megoldatlannak érzünk?

Lakásunk színei


A színek, árnyalatok érzéseket keltenek, finoman megfogalmazott üzeneteket hordoznak, meghatározzák a lakóhelyiségek hangulatát. A megfelelő árnyalatok kiválasztására érdemes elegendő időt fordítani.


A fehér tisztaságot és nyugalmat áraszt. Olyan, mint a tiszta papírlap, amelyre bármit írhatunk. "Rugalmas", bármilyen más színt társíthatunk hozzá. A túl sok fehér azonban sterillé, személytelenné teszi a lakást. A zöld a természet szimbóluma, mélyen megérint és megnyugtat. A kék nyugalmat kelt, álmodozásra késztet. Nem véletlen, hogy a leggyakrabban a hálóban és a fürdőszobában uralkodó szín. Számtalan árnyalata azonban a nappaliban és a gyerekszobában is kellemes látványt nyújt. A vörös a szerelem, a lángolás színe, ezért a hálószobában ilyen kiegészítőkkel, apró tárgyakkal őrizzük az érzelmek hőfokát. Jó választás az ebédlőben is, mert növeli az étvágyat. A sárga a napfény színe, jókedvre derít, de bánjunk vele óvatosan. A túl sok sárga lehangolttá tehet és ilyen színű szobában a kisbabák gyakrabban sírnak. A barna az anyaföld, a természet megtartó erejének szimbóluma. Kényelmet, biztonságot sugároz. Nagyobb felületen azonban lehangoló.


Érezzük jól magunkat


A széthagyott, odadobott tárgyak, az esetlegesen elhelyezett bútorok között biztosan nem lesz jó a közérzetünk, ezért az átgondolt rend, ahol minden a helyére kerül, a ragyogóan tiszta környezet az ott élőkre is kellemes hatást gyakorol.

Nagyvonalakban a helyiségek ideális elrendezése a nap járását követi. Jó, ha a hálószobák fekvése keleti, a konyha, az étkező, a nappali és a dolgozószoba déli-délnyugati, a tárolók és a fürdőszoba, ahol kevésbé fontos a természetes fény, lehetnek északi tájolásúak.


Alakítsuk ki minden helyiség sajátos karakterét. Válasszuk ki, mire szeretnénk irányítani a figyelmet. A családi fotók kollekcióját kiemeli egy művészi formájú lámpa, az ágyat megszépíti a jól megválasztott takaró.

Barátságosabb lesz a nappali, ha úgy helyezzük el az ülőalkalmatosságokat, hogy ne fordítsanak hátat az ajtónak. Az étkező a családi élet központi tere, az összetartozás szimbóluma. A közepére állított, szépen terített asztal, körülötte kényelmes székekkel erősíti a kapcsolatokat.


Lakásunk illata


Szinte alig van szavunk a különféle illatok megfogalmazására, mégis gyakran ébresztenek bennünk emlékeket, kellemes vagy kellemetlen érzéseket. Azonnal ráismerünk a frissen sült kenyér vagy nagyanyánk szekrényének, kedvesünk parfümjének illatára. Idegen helyre belépve ez az első érzéki benyomásunk, ezért nem mindegy, milyen hatást kelt.

Természetes választás a friss levegő, az ápolt gyep, a kerti növények illatát beengedni szellőzetéssel. A zárt szoba elhasznált levegője bágyadttá tesz, míg a beáradó levegővel mi is felfrissülünk, kitisztulnak gondolataink, könnyebben koncentrálunk feladatainkra. Egy cserép illatos jácint, egy csokor gyöngyvirág, néhány szál liliom vagy rózsa a vázában nemcsak látványával bűvöl el, illatával is meghódít.


Az elvirágzott rózsákat érdemes megszárítani, üvegtálra rendezni és időnként illóolajat cseppenteni rájuk. A levendula lila varázást csak a molylepkék nem szeretik. Mielőtt a ruhásszekrénybe tennénk – selyempapírba vagy finom muszlinzacskóba csomagolva – élvezzük illatát csokorba kötve, száránál fogva felfüggesztve.

Illóolajokból megkomponálhatjuk otthonunk egyedi és összetéveszthetetlen illatát. Az aromaterápia segít a választásban. A nappaliban a cédrus, a fenyő, a rozmaring friss, tiszta illata ellazít, a hálóban segít elaludni két-két csepp kamilla-, levendula- és narancsvirágolaj. Romantikus este hangulatához érdemes kipróbálni a geránium-, a narancs- és az ylang-ylang olajok keverékét. Az illóolajok egészségünk megőrzésében is segítenek.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK