Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Mosogató csaptelep kiválasztása

Mosogató csaptelep kiválasztása

Szép Házak
Hosszas keresgélés után eldöntöttük, milyen mosogatót vásárolunk és már azt is tudjuk, hogyan és hova fogjuk beépíteni. Igen ám, de hogy állunk a csapteleppel? Gondolkodtunk azon, hogy milyenre lesz szükségünk? Ismerjük egyáltalán a kínálatot? Ötleteink az ideális csaptelep kiválasztásához.

A mosogató csaptelep kiválasztásának szempontjai


A csaptelepet mindig a lehető legnagyobb igénybevételhez igazítsuk. Nehéznek, szinte lehetetlennek tűnik 10-15 évre előre gondolkodni, de ugyanúgy, mint a mosogató méreténél, anyagánál, azt próbáljuk meghatározni, milyen háztartással, illetve annak változásaival számolunk rövid és közepesen hosszú távon. Válaszoljunk a következő kérdésekre. Milyen kapacitást kell kiszolgálnia jelenleg a csaptelepnek? Hány fős lesz a család várhatóan 10-15 év múlva? Gyakran látunk-e nagyobb társaságot vendégül?

Fotó: BLANCO

A mosogató csaptelepek típusai


Kétféle típus, az egykaros, illetve a keverőszelepes (hagyományos) csaptelepek közül választhatunk. Manapság az egykaros elterjedtebb, csakhogy nem mehetünk el legnagyobb hátránya mellet, mégpedig hogy a legtöbbnek a karja a csap tetején van, így viszont a kifolyó ívétől veszi el a helyet. A hagyományos csaptelepnek nagyobb a kifolyó íve, jobban aláférnek a tekintélyesebb méretű edények. A jelenlegi kifolyócsövek szűkösségén azonban segít egy ügyes fejlesztés, a kihúzható zuhanyfej.Attól, hogy a csaptelep kifolyója némileg bonyolultabb, mint a hagyományos társaié, tévedés azt gondolni, hogy több hibalehetőséget rejt. Ha mégis ódzkodunk a zuhanyfejes vagy a kétkaros, nagy kifolyós csapteleptől, érdemes nagy ívű kifolyóval rendelkező egykarost választani. Néhány éve kaphatók azok a típusok, melyeknél a kar a csap oldalán található.


A mosogató és a csaptelep stílusa, elhelyezése


Kerek mosogatóhoz mindenképpen nagy ívű csaptelepet válasszunk, a szögleteshez inkább laposabb illik. Fontos, hogy a csaptelep a mosogató anyagához, felületéhez is passzoljon. Azt azért tudnunk kell, hogy a felületazonosság csupán látszólagos, mert a csaptelepet festik, tehát olyan hatású, mint a mosogató. A gránitborítású csaptelepben réztest fut.


Vegyük figyelembe a méreteket, hogy az arányok is stimmeljenek. A mosogató karaktere mindig tükröződjön a csaptelepben. A csaptelep elrendezését pedig a mosogató formavilágához igazítsuk.

Ajánlott a csaptelepet inkább a mosogatóra ültetni és nem a munkapultra, mert a hagyományos farostlemezen kicsapódó kondenzvíz károsítja a munkalapot.

A falra szerelt megoldásnál – régi konyhákban gyakori – a kifolyó helyzetéhez kell igazítani a mosogatót. Ha felújítjuk, átalakítjuk a konyhát, akkor viszont érdemes levinni a vízvételi helyet, mert ezt könnyebb bontani, vagy a hibát elhárítani.

Teka Kobe mosogató csaptelep

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Fontos kiegészítők mosogatókhoz
Lehet, hogy a mosogató megvásárlásakor nem is gondolunk arra, mi mindennel tehetjük kényelmessé használatát. Többféle kiegészítő közül választhatunk.
Hogyan helyezzük el a mosogatót?
Megvettük vadonatúj mosogatónkat, de azt eldöntöttük-e, hogy miképpen és hova fogjuk beépíteni? Több lehetőség közül is választhatunk.
Milyen anyagú mosogatót válasszunk?
A megfelelő mosogató kiválasztásakor a legnehezebb kérdés, hogy milyen anyagú legyen az új darab. Ehhez több szempontot is mérlegelnünk kell.