Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Nélkülözhetetlen lerakóasztalok

Nélkülözhetetlen lerakóasztalok

Szép Házak
A dohányzóasztal vagy egy lámpaasztal hiányát akkor vesszük észre, amikor a legégetőbb szükségünk van rá. Valamit hirtelen letennénk a kanapé mellé vagy elé, apró dolgainkat tárolnánk valahol, de hely nincs. Pedig erre való a dohányzóasztal és a lámpaasztal.
Nevével ellentétben a dohányzóasztal a legkevésbé sem azt a célt szolgálja, hogy a hamutartót, a dohány- és gyújtó eszközöket tartsuk rajta, bár ez a funkció sem kizárt. Sokkal inkább az a szerepe, hogy a kanapén ücsörögve legyen hova letenni a könyvet, az újságokat, a rágcsálni- és innivalót, a tévé és a hifi távirányítóit, a vendégekkel társalogva ide pakoljuk a süteményes tálat, a kávés- teás csészéket, és még sorolhatnánk. Kiderül, hogy annyi mindent tárolnánk rajta, hogy érthetetlen miképpen fér el ennyi holmi ilyen parányi helyen. Arról viszont meggyőződhetünk, hogy a dohányzóasztal, a kisasztal, a lámpaasztal nem nélkülözhetők, legyen még oly kicsi és négyzetméterben szűkös a lakásunk.


Szabályok a dohányzóasztalhoz és a kisasztalhoz


Ideális esetben a dohányzóasztal hosszúsága a kanapé hosszúságának a kétharmada. Ha ennél kisebb, az aránytalannak tűnik, és kényelmetlen is, hiszen ahhoz, hogy bármit lerakjunk vagy felvegyünk, már nyújtózkodnunk kellene a kanapéról. A kanapé hosszával megegyező asztal viszont sok helyet foglal és akadályt jelent közlekedéskor. Akkor jó a méret, ha a kanapén ülve bármit kényelmesen le tudunk tenni az asztalra. A kanapé és az asztal széle között maradjon nagyjából 40 cm hely.


A dohányzóasztal magassága akkor megfelelő, ha arányos a többi bútor magasságával. Az átlagos darab 40 cm magas, de aki szeret a fotelben vagy a kanapén vacsorázni, válasszon 65 cm magas asztalt. Ha a lábunkat is felraknánk rá, úgy a kanapéval vagy a fotellel megegyező magasságú asztalban kell gondolkodnunk. Ekkor azonban jobban járunk egy puffal, amit a kanapé tartozékaként is megvásárolhatunk és szükség esetén kisasztalként is szolgál.

Találunk extra alacsony, alig 30 cm magasságú dohányzóasztalokat is. Ezek jól illeszkednek a modern, alacsony bútorokhoz.


Szabályok a lámpaasztalhoz


A lámpaasztal méretén ne spóroljunk. Ahhoz elég nagynak kell lennie, hogy biztonságosan elférjen rajta egy asztali lámpa, néhány kép vagy dísztárgy, de ahhoz is maradjon hely, hogy idetegyünk egy csészét vagy tányért.

A lámpaasztal magassága közel olyan magas legyen, mint a mellette lévő fotel vagy kanapé karfája. Ha nagyon alacsony a karfa, akkor természetesen magasabb. Ugyanis csak ekkor tudunk kényelmesen, ülve idetenni dolgokat.

Asztali lámpa gyanánt megteszi a kanapé háttámlájához állított konzolasztal is. Ha ezt lerakóhelyként is használnák, úgy a magassága legyen akkora, mint a kanapé háttámlája.


Lerakóasztalok széles választéka megvásárolható a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK