Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A paraván, és ami mögötte van

A paraván, és ami mögötte van

Szép Házak
A paraván dísznek sem utolsó, de ahhoz túlságosan méretes, hogy kizárólag dekorációnak használjuk. Legjobb, ha funkciót kap, és újra elnyeri az őt megillető helyet a lakásban.
A paraván legelőnyösebb tulajdonsága, hogy mobil. Ha szükséges, kinyitjuk vagy összecsukjuk, és a sarokba állítjuk, ha kell, egyik helyiségből a másikba vihetjük, ha pedig meguntuk, kis helyen elfér a kamrában vagy a padláson, egészen addig, amíg újra eszünkbe jut. Ennél gyorsabban mozdítható térhatárolót még nem találtak ki.

A paraván egyszerű darab. Sok üzletben beszerezhetjük, de ha igazán egyedit szeretnénk, legjobb egy asztalossal elkészíttetni. A kárpitozott, tűzött felületű paraván luxus hatást kelt, az áttört, perforált lemezzel borított felület keleties hatású, míg az egyszerű, kezeletlen fa felületet magunk is díszíthetjük festéssel, decoupage technikával.


Mire jó a paraván?


A paravánnal elsősorban leválaszthatunk, teret határolhatunk. Ha kicsi a lakás, szinte állandó szereplő lehet, hiszen a hálósarkot, az öltöző sarkot vagy a dolgozó részt különíthetjük el a segítségével. Jól jön a paraván akkor is, ha hirtelen eltüntetnénk szem elől a szobában lévő rendetlenséget: a paraván mögé gyorsan bedobhatjuk az újságok, elöl lévő könyvek garmadáját, a vasalásra váró ruha halmot. A paraván mögé vonulhatunk, ha olvasnánk csendben, míg a család tévézik, zajong. Jó szolgálatot tesz a teraszon, ahol elrejti a terített asztalt vagy a napozó ágyat a kíváncsi tekintetek elől. Paravánnal árnyékolhatunk, ha éppen kellemetlen szögben süt a nap, de nem szeretnénk a redőnyt leereszteni. És nem utolsósorban dekorálhatunk is vele: hátteret ad a padlóvázának vagy egy szép növény együttesnek, eltakar egy kevésbé szép falafelületet.

9 ötlet a paraván használatához


Klasszikus elegancia egy csepp egzotikummal fűszerezve, amihez remek hátteret ad az áttört felületű, ébenfa paraván.


Az olvasó, beszélgető sarok rejthető el a magas paraván mögé, ami árnyékolóként is megállja a helyét.


Az üres, nehezen kihasználható sarkot díszíti és közben szép hátteret ad a klasszikus asztalkának a selyemmel bevont paraván.


Egyszerre retrós és elegáns a fényes, türkiz színű anyaggal tűzött paraván, mely mögé egy nyugodt olvasásra húzódhatunk.


Nőies darab a kézzel festett paraván, ami az öltöző sarkot takarja, de a ruhák, gyöngysorok ideiglenes tárolására is szolgál.


Nagyvonalú hatást kelt a dekor függöny anyagával behúzott paraván, ami a megfelelő méretű térbe állítva inkább dekoráció, mint használati tárgy.


Ágyvégként is megállja a helyét, a fali tapétához megszólalásig hasonlító textillel bevont paraván. Mögé titkos apróságainkat rejthetjük.


Glamúros hatást kelt a merész pinkbe öltöztetett paraván. Előszobába, hálószobába, de még a nappaliba is remek és feltűnő darab.


A hálószoba egybefüggő színvilágát töri meg, és ezzel igencsak látványossá varázsolja a teret a florális textíliával bevont paraván.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK