Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Párban a kék és a barna

Párban a kék és a barna

Szép Házak
Hosszú ideig alapszabály volt, hogy öltözködésben és lakásban a kettőt együtt soha! És most mégis divatos lett. Aki megunta otthona berendezését és valamivel szeretné az összképet feldobni, használja bátran.

Az ég kékje


Békét árasztó, fenséges árnyalat, hálás, klasszikus díszítőszín. Tiszta, friss, nyugalmas érzetet kelt. Inkább visszaveri a fényt, mintsem elnyelné, tágítja és világosabbnak mutatja a szobát. Nagyon sok kék azonban hűvös hatást kelthet, ami csakis déli fekvésű helyiségekben lehet áldásos. Ha pedig élénk színekkel, pirossal, naranccsal vagy sárgával társítjuk, a végeredmény túlságosan vad, tarka lehet.

A föld barnája


Van azonban egy szín, amely a kék összes jó tulajdonságát tovább erősíti, diszkréten a háttérbe vonul, ugyanakkor melegebbé, lágyabbá teszi az összhatást. Ez pedig nem más, mint a barna, amely kékkel párosítva divatos és egyáltalán nem unalmas. A barnás árnyalatok neutrális visszafogottsága kihangsúlyozza a kék árnyalat ragyogását és még rikítóbb, merészebb tónusoknak is kiegyensúlyozottságot, eleganciát kölcsönöz, illetve szükség esetén kicsit tompíthatja is őket.

Barna és kék együtt
Remekül illeszkedik a kék a különböző nyersfa és pácolt felületekhez is ráadásul szinte minden stílushoz illik. Ha a barna különféle árnyalataihoz társítjuk, más-más hatást érünk el, ám nincs olyan barna tónus, amelyhez ne találhatnánk hozzá illő kéket.

A narancsos-barnás faárnyalatok – mint az érett fenyő, a világos cseresznye vagy egyes egzóták – erősítik a kékek élénk ragyogását. Ha sötétebb barnát – paliszander- vagy wengeszínt – társítunk a kék mellé, akkor a világos-sötét kontraszt kerül előtérbe. A szinte fekete, de meleg szín hatására a kékeket ragyogónak látjuk, ám a harsányság tompul, kiegyensúlyozottabb lesz az összhatás.

Szürkésbarnával a kék már korántsem annyira vidám, hiszen a szürke árnyalatai a kék hűvösségét kiegyensúlyozzák. Keressünk inkább mellé valamilyen türkizes, melegebb árnyalatot.

Ha finom harmóniára, egyensúlyra törekszünk, válasszunk a kék mellé lágy rózsaszínes faárnyalatot – a körte- vagy a rózsafa természetes barnáját – amely kiegyenlíti a kék hűvös karakterét és melegíti anélkül, hogy erőteljes lenne a végeredmény.

Az egészen világos nyersfa – mint a juhar, a fehérített tölgy vagy a halvány bükk – a kék-fehér párosításhoz hasonlóan rendkívül üde, friss. A barnás árnyalat megnyugtató hatása tompítja a harsányságot és az erős kontrasztot.

A sötétebb, de telített barnák, nagyon meleg tónusok – így a pácolt tölgy, az egzotikus fafajták – mellett a kék megmutathatja igazi szépségét és eleganciáját anélkül, hogy rideggé tenné a teret. Választhatunk bátran akármilyen árnyalatból, soha nem lesz a barnák mellett rikító vagy zavaró az összhatás.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK