Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Párnaválasztás okosan

Párnaválasztás okosan

Szép Házak
Az alváshoz használt párnát nem csupán azért ajánlott időnként újra cserélni, mert az anyaga vagy a huzata tönkremegy, hanem azért is, mert változnak alvási szokásaink, alvás közben felvett testhelyzetük. Ehhez pedig nem biztos, hogy a régi párna megfelelő.
A párna nem csak egy dísz az ágyunkban, kényelmünk szempontjából nélkülözhetetlen: megtámasztja a nyaki csigolyáinkat és csökkenti a nyaki zónában keletkező feszültséget. Rossz párnán, vagy párna nélkül aludni felér az önkínzással és hosszú távon egészségtelen. A párnának biztosítania kell a nyakcsigolyák természetes elhelyezkedését, ideális esetben a semleges pozíciót.


Milyen szempontok alapján válasszunk párnát?


A párnákat minden lehetséges méretben és anyagból gyártják, tollból, szivacsból vagy akár egyéb különleges összetevőkből is. Kiválasztása kizárólag egyéni döntés alapján történhet, a legfontosabb tényező azonban az, hogy megfelelő alátámasztást nyújtson fejünknek és a nyaki csigolyáknak, ezzel megelőzve a nyakfájást, a feszültség érzést és a reggeli fejfájást. A horkolással küzdők problémáján is segíthet egy jól megválasztott párna, tehát a döntés előtt ezt is tartsuk szem előtt. Választás előtt gondoljuk át, hogy általában milyen pozícióban alszunk, sokat forgolódunk-e vagy inkább nyugodt alvók vagyunk, és határozzuk meg, hogy ébredéskor nyakunk, vállunk mely pontján érzünk fájdalmat. A párnát úgy válasszuk ki, hogy ezeket a problémákat orvosolja.


Gyógypárnák


A párnák többsége túl puha és lapos, ezek sajnos nem támasztják meg a nyakat. Ráadásul, ahogy alvás közben testhelyzetet változtatunk, megváltozik a párna formája is, és ekkor már nem biztosítják a megfelelő alátámasztást. A megoldás erre a problémára a gyógypárna, amelyet a gerinc felépítésének megfelelően alakítottak ki.

Minden gyógypárnának két domborulata van: a magasabbik az oldalt fekvéshez megfelelő, az alacsonyabbat a háton fekvőknek tervezték. Aki horkol, használhatja a magasabb domborulatot oldalt fekvéshez, ezzel megelőzhető a horkolás.

Ágybetétekkel, alváskultúrával foglalkozó szaküzletekben készíttethetünk egyedi méretű párnát is. Ehhez meg kell mérni vállunkat a vállvonalzóval, így nem fordulhat elő, hogy kimarad a vállunk egy része. Ha helyes a mérés, a párna elég vastag lesz ahhoz, hogy a váll és a nyak közötti távolságot kitöltse, és tökéletes alátámasztást nyújtson. Szakemberek szerint az ideális párna a személyre szabottan készített, egyedi darab.


A párnák anyaga


Nagyon fontos a párnák anyagának minősége is. A viscojel párnák szobahőmérsékleten kemények, de amint átveszik a test hőmérsékletét, meglágyulnak és az arc formájához alakulnak, ezzel is segítve az egyenletes súlyeloszlást. Egyes antiallergén gyógypárnák huzatát ezüst szálakkal dúsítják, ami fertőtlenítő, baktériumölő hatással rendelkezik.

A memóriahabos párnák közül választhatunk olyat, melynek belsejében több millió, levegővel töltött mikrogolyócska található. Ezeknek köszönhetően a párna alkalmazkodik a test vonalához és ideális alátámasztást nyújt a nyaknak és a vállaknak. Sőt, a golyós töltet a megfelelő légáramlást is biztosítja.


Ugyancsak megelőzhető a nyakfájás, a reggeli fejfájás a tönköly pelyva töltetű párna használatával. Alvás közben a párna töltete együtt mozog a fejjel, ezáltal igazodik a fej és a nyak alakjához. A gerinc és a nyaki csigolyák egészséges alakzatban pihennek. A pelyvában lévő kovasav párolgása pedig stressz- és görcsoldó, nyugtató- és fájdalom csillapító hatású. A tönkölypelyva másik nagy előnye, hogy természetes anyag, tehát az érzékeny bőrűeket, asztmásokat biztosan nem irritálja.

A leggyakoribbak még ma is a hagyományos, tollal töltött párnák. Ezek közül a libatollal töltöttek a jó minőségűek, mert tömörebbek, így a nyak megtámasztása ideális. Hátrányuk, hogy tisztántartásuk körülményes, házilagosan nem megoldható.

A gyapjúpárna előnye, hogy minden más anyagnál hatékonyabban vezeti el a nedvességet, így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy reggel csatakos fejjel, izzadt nyakkal ébredjünk. A gyapjúpárnák általában tömörek és kissé laposnak tűnnek, ám éppen tömörségüknél fogva megfelelően támasztják a nyakat és a vállakat.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Az egészséges ágynemű
Ha fáradtan ébredünk és egészségünk sem a régi, talán az ágynemű az oka mindennek. Vizsgáljuk meg, hogy megfelelő-e az ágyneműnk.
Éjjeliszekrény vagy valami más?
Az éjjeliszekrény fontos a hálószobában, ami nem jelenti azt, hogy kizárólag szekrény-szerűségben gondolkodhatunk. Van másik lehetőség.
Milyen legyen a hálószobánk?
Csábítóan hívogató, budoárszerű vagy meghitten kuckós, esetleg minden zavaró tényezőtől elzárt? Ha választottunk, rendezzük be, ahogy mi szeretnénk.