Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A posztmodern stílus

A posztmodern stílus

Szép Házak
A technológiai fejlődés hívei, a legújabb fejlesztésű kütyük szerelmesei valószínűleg kedvelik a posztmodern alapvetően rideg, ipari jellegű stílusát. Odafigyeléssel, ügyes tervezéssel nemcsak kellemes, hanem kényelmes és minden igényt kielégítő lakás alakítható ki ily módon.
A 20. század utolsó harmadában, az USA-ban született irányzat eleinte inkább irodaépületek belsőépítészeti megoldásaiban nyert létjogosultságot, ám manapság egyre többen választják otthonuk berendezésénél is.

A legkorszerűbb háztartási berendezések, szórakoztatóelektronikai cikkek, és általánosságban véve az intelligens otthon eszközei mind-mind elengedhetetlen kellékei egy posztmodern high-tech lakásnak. Ezzel szemben, ha valakinek fontos, hogy lakása kuckós, meleg hangulatot árasztó fészek legyen, az inkább kerülje ezt a stílust.


A posztmodern stílus jellemzői


Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez a lakberendezési irányzat meglehetősen drága, lévén, hogy a felhasznált anyagok mind a legmagasabb minőséget képviselik. A beépített műszaki cikkek ára is jellemzően a borsos kategóriába tartozik. Elképzelhetetlen, hogy például a konyhai gépek ne egy felsőkategóriás márka egyetlen családjába tartozzanak, ugyanez mondható el a szórakoztatóelektronikai berendezésekről is. Itt a luxus, a fényűzés a letisztult formavilágot mutató, legújabb design trendeknek megfelelően alapkövetelmény. Nem véletlen tehát, hogy tágas, leginkább osztatlan terekbe érdemes ezt a stílust tervezni. Kiváló lehet például egy óriási ablakokkal teletűzdelt kellemes benapozású loft lakás, vagy egy csupa üvegfelülettel borított modern lakóház.


A posztmodern stílus anyagai és színhasználata


Sokak számára sterilnek, és végtelenül hidegnek tűnhet egy nyersbeton fal, a rengeteg magasfényű felület (konyhabútoron, akár falburkolatként vagy padlón), a krómozott acélcső szerkezetű ülő és fekvőbútorok, a rengeteg üveg. Színpreferenciáját tekintve az eredeti posztmodern viszonylag szűk skálán mozgott: dominált a fekete-fehér, szürke és az acélkék, idővel azonban belátták a tervezők, hogy az így megalkotott terek élhetetlenek. Igyekeztek tehát barátságosabb színeket alkalmazni, így terjedt el a melegebb hatású bézs, és egyes telített színek használata is: a sok ezüstös és fehér mellett jól dinamizálja a teret például egy Ferrari-piros.

Anyaghasználatban is törekedtek a fémek és üvegek hidegének lágyítására, erre jó példa a bőr, ami persze sosem matt, hanem kizárólag fényes és egyes egzotikus fák alkalmazása. Jellemző még a polírozott kő és márványburkolat, az újkori technikák közül pedig a műgyanta bevonatok. Ez utóbbi akár padlóra is kerülhet.

A posztmodern stílus térszervezése


Egy posztmodern lakásban teljesen normális, ha a szellőző berendezések, a vízvezetékek csőhálózata nincs elrejtve álmennyezetek takarásában. Itt ugyanis az épület szerkezeti elemei szerves részét képezik a látványnak. A sokszor gigantikus kiterjedésű bútorok kizárólag szellős terekben tudnak érvényesülni, ellenkező esetben a zsúfoltság hatása megölné a high-tech koncepcióját. Ezért általában az ilyen lakásban gyakorlatilag nincsenek falak. Az egyes funkciók elkülönítését csak egy burkolatváltás jelzi vagy maximum egy darabka üvegtéglából készült pengefal. A sok esetben padlótól plafonig érő ablaküvegek, teraszajtók feladata, hogy fénnyel árasszák el a teret. Nincs szükség függönyre, bár intelligens árnyékoló rendszerekkel a nyári időszakban védekezhetünk a túlzott napsütés ellen. Ne feledkezzünk meg azonban a sötétebb téli napokról sem, amikor a természetes fényt pótolni kell. Már a tervezés időszakában gondoljuk jól át a lakás világítási rendszerét. Természetesen itt is kihasználhatjuk a legújabb fejlesztéseket az automatizálás terén nemcsak a falakon belül, hanem a kertben is.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK