Ragyogó tűzhely, súrolás nélkülAmikor olajban sütünk valamit, elkerülhetetlen, hogy az olaj kifröccsenjen, az pedig a leggyakorlottabb háziasszonnyal is megesik, hogy kifut az étel, aztán ráég a forró lapra és környékére. A pacák eltávolítását házilagos szerekkel is elvégezhetjük. A vegyszeres tisztítószerek, zsíroldók ártalmasak a bőrnek, belégzésük pedig káros.
Az ecet, mint zsíroldóA zsírfoltos tűzhelyre öntsünk 20 százalékos ecetet, és hagyjuk állni negyed órát, majd törjük le. A nagyon makacs foltokat só és ecet keverékével távolítsuk el, de ezt csak akkor alkalmazzuk, ha a tűzhely nem érzékeny a karcolásokra. Annyi sót és ecetet használjunk, hogy sűrű masszát kapjunk, melyet a foltokra kenünk, és fél órát hagyjuk hatni. Ezután egy durvább felületű szivaccsal töröljük le, majd mossuk át a felületet tiszta vízzel. Súrolószer helyett szódabikarbónaEgy csomagnyi szódabikarbónát keverjünk el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk, amit súrolószerként használunk. Ez nem karcol és szagtalanít. Kenjük fel a felületre, hagyjuk, hogy feláztassa a szennyeződést, majd egy szivaccsal töröljük át a tűzhelyt. A szódabikarbóna magában, porként is hatásos. Szórjuk a kifutott ételfoltra, ha lehet, még azon melegében, hagyjuk rajta 10-15 percig, majd töröljük át a tűzhelyt. A konyhapultot is tisztántarthatjuk szódabikarbónával, ha vízzel és kevés citromlével keverjük. Zsír ellen kávézacc, almaecet és szalmiákszeszHa tűzhelyünk zsíros foltokkal tarkított, és ecet nincs otthon, bevethetjük a kávézaccot is. Szórjuk a foltokra, hagyjuk állni, amíg magába szívja a zsírt, majd dörzsöljük le. Az almaecet ugyancsak hatékony. Keverjük össze annyi cukorral és sütőporral, hogy sűrű masszát kapjunk, amivel bekenjük a foltokat. Legalább negyed óráig hagyjuk állni, majd nedves szivaccsal töröljük tisztára a tűzhelyt. A kerámialapos tűzhelyre nem jó a kávézacc, és bánjunk óvatosan az ecettel is. Helyettük inkább kevés szalmiákszesszel átitatott puha ronggyal töröljük át a szennyeződéseket. A szesz oldja a zsírt, és nem karcol. A kerámialapos tűzhely felülete nagyon könnyen karcolódik, és a legtöbb tisztítási módszer kárt tesz benne. Az odaégett szennyeződéseket csak erre alkalmas eszközzel végezzük, és a különböző tisztítószerekkel is óvatosan bánjunk. A szalmiákszesz mellett a citrom is segíthet. A langyos főzőlapot dörzsöljük be egy fél citrommal a megfelelő részeken, és hagyjuk állni legalább negyed óráig. Utána vizes, puha ronggyal vagy szivaccsal töröljük át, és egy szárazzal fényesítsük a felületet. Tisztítás helyett megelőzésHa főzés közben észrevesszük, hogy kifutott az étel vagy a tűzhelyre fröccsent a zsír, az olaj, még langyos állapotban töröljük le, ne hagyjuk rászáradni a felületre, mert később már sokkal nehezebb dolgunk lesz. Ha nincs időnk főzés után eltávolítani a foltokat, addig ne kezdjünk újra főzésbe, amíg le nem tisztítottuk. Ami ugyanis még addig nem égett rá kellően a felületre, az örökre odakozmál, ha újra felmelegítjük. Főzés vagy tejforralás közben figyeljünk oda, hogy az étel ne fusson ki az edényből. Ha olajjal sütünk serpenyőben, használjunk speciális fröccsenés gátló fedőt. Címkék:
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK |
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | A loft jellemzői Egy loft lakás nem csupán különleges berendezést igényel, hanem a hagyományos lakás fogalmának újragondolását is. Mitől más ez, mint a többi? »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ » AJÁNLÓ »
Salone del Mobile Milano 2023
A Salone del Mobile.Milano, nemzetközi bútor- és designvásár 61. alkalommal kerül megrendezésre a Fiera Milano Rho... » |
|
||||||