Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A skandináv stílus

A skandináv stílus

Szép Házak
Skandinávia sok híres tervezővel gazdagította a világot, így nem csoda, hogy a kifinomult stílus meglátszik az északi otthonokon. Számtalan ötletet leshetünk el tőlük, érdemes hát felfedezőútra indulni ebbe a rejtelmes világba.
A skandinávok mindennapjainak szerves része a természet, még akkor is, ha nagyvárosban élnek. Valószínűleg a zord éghajlatban rejlik a magyarázat arra, hogy a hosszú, téli hónapok barátságtalansága elől házaikba visszahúzódó északiak miért tartják olyan fontosnak lakásuk otthonossá tételét.


A skandináv stílus jellemzői


Természetes alapanyagok, növényi és állati motívumok, természetes színek jellemzik ezt a stílust. Kulcsfontosságú a fény szerepe, amely méretes ablakokon árad be a lakóterekbe. A téli sötétségben ugyanezt a hatást lámpák és gyertyák tömkelegével igyekeznek megteremteni.
A leginkább használt anyag a fa, azon belül is a fenyő, de egyéb, főként világos színű fákat is használnak: kőrist, juhart, bükköt, nyírt, tölgyet. Gyakran fehérre mázolják a bútorokat és a padlót is. Ez utóbbi kizárólag hajópadlóból készül, a parkettát szinte alig használnak. A falak általában világos színűek, alapvetően fehérek, de előfordul, hogy ide is faborítás kerül. A sok világos felület a beeső nap fényét szétszórja, egyúttal optikailag is nagyítva a teret.


A lakástextileknél is a természetességre kerül a hangsúly: pamut, gyapjú és egyszerű lenvásznak jöhetnek szóba. Ezek a natúr színeken túl sokszor éppen a meleg színfoltot viszik az enteriőrbe a természetből vett motívumokkal: fák, virágok, madárkák, rénszarvasok, vagy kockás, csíkos illetve geometriai formákkal tarkítva, mint egy norvég mintás pulóveren. Kiegészítőkben kedvelik az üveget és a fonott nád kosárkákat.


Az ergonómia skandináv találmány

A skandináv tervezőiskolák híresek az ergonómia terén elért eredményeikről. Itt a funkció elsődlegessége mellett a használhatóság is komoly szerephez jut. A formavilág végtelenül puritán, vallási hagyományaikból eredendően letisztult, sallangoktól mentes, mégsem rideg. Végtelen harmónia és rend sugárzik egy északi otthon minden sarkából, frissessége és modernizmusa ellenére a természetes gyökerek révén nagyon is élhető stílusról beszélünk. Csodálatosan ötvözik a praktikumot az egyszerűséggel és a szépséggel, szem előtt tartva a mindenki számára elérhető magas minőséget.


A skandináv stílus, mint hangulatfokozó


Nem véletlen, hogy elengedhetetlen kelléke egy északi otthonnak a szauna, amely menedéket nyújt a télen átfagyott testnek és egyben közösségi térként is funkcionál. A meleg hatású anyagok, mint például a gyapjú és a természetes színű fa felületek ugyancsak a hőérzetet emelik, a gyertyák hangulata és a napfényhez közeli, sárgásan világító lámpák mind egyszerű eszközök a meleg hangulat megteremtéséhez.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK