Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Szemrevalóságok a konyhában, étkezőben

Szemrevalóságok a konyhában, étkezőben

Szép Házak
Oly sok minden történik ezeken a helyeken: az ételek előkészítésétől az elfogyasztásig, az utómunkálatokig, a vendéglátásig, sőt fontos családi beszélgetéseknek is a színhelye a konyha és az étkező. Gondoskodjunk a kényelemről is!

Mit mivel párosítsunk?


A fapadló és a gránitfelületetek szépek és praktikusak, ám az akusztikájuk igen csak nyers: kopog, csattan, csörömpöl. Ezt tompíthatjuk szőnyegekkel, puha textíliákkal. Az éles sarkok barátságtalanná tehetik a helyiségeket. A kemény felületeket ellensúlyozzuk zajelnyelő függönnyel és asztalterítővel, a székekre húzzunk bélelt huzatot, vagy tegyünk párnát rájuk. A tér így otthonosabbá válik, jobban belesimul a lakás többi részébe.


Fények játéka


A konyhában nem csak dolgozunk, különösen akkor, ha egyterű az étkezővel és a nappalival. Ebben az esetben szabadidőnk egy részét is itt töltjük. Éppen ezért törekedjünk a lehető legtöbb fényre, ha lehet természetes fényre. Ha ez nem megoldható, meleg, sárgás fényű falikarokkal segítsünk a problémán. A stratégiai pontok – munkafelület, mosogató – megvilágításáról feltétlenül gondoskodjunk.

Az étkezőasztal fölé lógatott lámpa megfelelő az esti étkezésekhez, de egy gyertyatartó az asztal közepén, vagy az étkezőt finom fénybe burkoló állólámpa, a hangulatról is gondoskodik.


Tippek a hangulatos konyhához, étkezőhöz


A világos színek, a mázas csempék vagy a fényes, rozsdamentes acélfelületek a sötét helyiségekben segítenek megtöbbszörözni a fényt. Ide válasszunk ugyancsak világos vagy pasztellszínű textíliákat, edényeket.

Nyomasztóan kicsi térbe kecses bútorokat, vékony lábú székeket, asztalokat helyezzünk el. Ha nagyobb a hely, jöhetnek a zömökebb darabok, különösen az étkezőasztal tekintetében. Egy masszív, jó anyagú étkezőasztal egy életre kiszolgál, a bővíthető típusoknak köszönhetően pedig akkor sem jövünk zavarba, ha hirtelen nagyobb társaságot kell asztalhoz ültetnünk.


Kicsi és nagy lakásba egyaránt praktikus a kör alakú étkezőasztal. Ennek is létezik bővíthető változata, ha van elég helyünk hozzá, válasszuk ezt.


Ha természetes fényből kevés jut a konyhába és az étkezőbe, döntsünk a világos színek mellett. A fehér jó alapot kínál az erőteljes, harsány színű székeknek és kiegészítőknek.


A legridegebb konyhát is otthonossá varázsolják a kedves apróságok. Nem csak látványos, praktikus is a legfontosabb kellékeket, bögréket, fali akasztón tartani.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK