Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Szőnyegbetegségek orvoslása

Szőnyegbetegségek orvoslása

Sámathy Tamás
Foltok, erős napfény, túl meleg vagy túl nedves levegő – a féltett szőnyegek legnagyobb ellenségei. Mit tegyünk, ha baj van?
Ha a beeső fény csak a szőnyeg egyik felére jut, célszerű havonta átforgatni, hogy minden részét egyformán érje a sugárzás, így nem lesz felemás a színe. De inkább olyan helyre tegyük a szőnyeget, ahol nem éri erős napfény.


A foltok mindig komoly problémát jelentenek egy szőnyeg életében. Eltávolításuk többnyire szakértelmet igényel, ezért csak indokolt esetben ajánlható a házi orvoslás. A sör, kóla, tojás, fagylalt, ketchup, sajt, kávé, tea, vízfesték, üdítőitalok, fogkrém stb. okozta foltok eltávolítása céljából a következő lépéseket tegyük! A nedvességet azonnal itassuk fel, mert fontos, hogy ne jusson át az alsóbb rétegekbe. Nem szabad az anyagot dörzsölni, mert ezzel csak a folt növekszik. Ezután hideg vízzel nedvesített pamutruhával nyomkodjuk és finoman ütögessük a foltot. Mindig a folt szélétől befele haladjunk! Ezt mindaddig ismételjük, amíg a folt el nem tűnik. Végül érdemes vízzel hígított ecetes ruhával átnyomkodni, így csökkenthető a színek átfolyásának veszélye. Tisztítás után szárítsuk meg a kezelt felületet, hogy ne képződjön gyűrű alakú folt. A gyors szárítás érdekében használjunk ventilátort vagy hideg fokozatra állított hajszárítót. Szárítás közben többször keféljük át a szőnyeg felületét. Az utolsó átkefélés szálirányban történjen! Forró vizet és lúgos hatású mosószert soha ne használjunk!
Ha valami kiömlik, az első teendő, hogy a folyadékot a lehető legjobban szárítsuk fel.

Ha üveg- vagy porcelánedény törött el, a szilánkok eltávolítása után frottírral gyengén itassuk fel a folyadékot. Folttisztítót addig ne használjunk, míg a folt meg nem szárad. Színes rongyszőnyegünket azonnal bedobhatjuk a mosógépbe. Előzetesen bekenhetjük a foltokat kímélő mosószerrel, a fehér szőnyeget fehérítővel. Mosás után mindenképpen érdemes egy irányban puha kefével meglazítani a szálakat, így habosabbá, puhábbá válik az anyaga.

A friss foltot ásvány- vagy szódavízzel vehetjük ki leggyorsabban: öntsünk egy keveset a foltra, néhány percig hagyjuk rajta, aztán pedig száraz ruhával itassuk fel. A régi foltokat kézi szőnyegtisztítóval tüntethetjük el. A felvert habot kefével felvisszük a felületre és átkeféljük vele. Mindenekelőtt porszívózzuk ki a szőnyeget, majd a folttisztítás után a már száraz felületet ismét porszívózzuk át. Így a szőnyeg szálai kilazulnak, újra finom érzetűvé válnak.


Létezik olcsóbb megoldás szőnyegünk felújítására: két evőkanál mosószer, három evőkanál ecet és egy liter meleg víz keverékével kenjük be a foltot, majd néhány perc elmúltával szárítsuk meg.

Makacs szennyeződés eltüntetéséhez meleg vízben mosószerrel habos oldatot képzünk. Az oldatot hosszanti és keresztirányban puha kefével vigyük fel a foltra, gyengéden dörzsöljük be, majd szárítsuk meg. Ha elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, ismételjük meg a műveletet.


A szőnyegre ömlött vörösborfoltot sóval is eltüntethetjük. A tintafoltot langyos tejjel vehetjük ki. A sárfoltot mindenképp szárítsuk meg, utána porszívózzuk. A viasz és a rágógumi eltávolításához műanyag zacskóba csomagolt jégkockákkal keményítsük meg a viaszt vagy a rágógumit. Ezután egy életlen késsel óvatosan kaparjuk le a szennyeződést. A maradékot a foltra helyezett nedvszívó anyaggal és a rongyra tett meleg, de nem forró vasalóval tüntethetjük el. Ha a foltot semmilyen módszerrel nem tudtuk eltávolítani, érdemes a dolgot szakemberre bízni. A zsír- és olajfoltok eltávolítása jóval körülményesebb, ezzel ésszerű eleve specialistához fordulni.

Egyes szőnyegfajtákat (pl. a selyemszőnyegeket) házilag nem ajánlatos tisztítani.
A moly elsősorban a falra akasztott vagy a szekrényben pihenő szőnyegeket kezdi ki. Ellene úgy védekezhetnünk, ha havonta átkeféljük a szőnyeget, levendulát teszünk alá.

Hosszabb időre csak kitisztított szőnyeget szabad elraktározni. Tisztítás után a lazán felgöngyölt szőnyeg közé helyezzünk molyirtó labdákat, gondoskodjunk a csomag szellőzéséről, és csak len- vagy pamutzsákot használjunk, melynek nyílását varrjuk le!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK