Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Télikert - a házi oázis

Télikert - a házi oázis

Szép Házak
A télikert nem csupán a növények pompás elhelyezésére szolgál, ennél sokkal többet tud. A napos, csupa üveg helyiség különös hatással bír: sokkal több időt töltünk ott, mint azt eredetileg terveztük. Ám az öröm csak akkor felhőtlen, ha a téli kert kivitelezése és berendezése megfelel minden igénynek.

Variációk és lehetőségek a télikertben


Manapság, ha télikert tervezésében gondolkodunk, számtalan variáció áll rendelkezésünkre. Ez a sokszínűség annak köszönhető, hogy a télikert gyűjtőfogalommá vált: megkülönböztetünk üvegházat, napteret, valamint a klasszikus télikertet is. Ha ilyen lakótérbővítésben gondolkozunk, először mérlegelnünk kell, melyik illene legjobban az elképzelésünkhöz és természetesen otthonunkhoz, a három lehetőség közül.

Fotó: HCL

A télikert, mint naptér


Napjainkban egyre fontosabbá és sürgetőbbé válnak az energiatakarékossági szempontok. A naptérnél, mint télikertnél a környezet védelme és a takarékosság kerül előtérbe. A naptérnek nincs külön fűtése, sőt, amikor megérkeznek a hűvösebb hónapok, a nap még mindig felmelegíti a padlózatot és a falakat, így csökkentik az épület hőveszteségét.

Fűtésszezonban viszont a két épületrész között mindig tartsuk zárva nyílászáróinkat! Fontos, hogy a napteret napsütötte oldalon helyezzük el, és az épületünk egyik fűtött szobájából legyen a bejárata. A napteret lehet legkönnyebben kész házhoz utólag csatlakoztatni, akár úgy is, hogy a már meglévő kis kerthelységünket átalakítjuk.

Üvegház


A következő télikerttípus az üvegház. Ez kevésbé hasznosítható lakótérként, viszont nagyon kellemes atmoszférát teremthetünk vele, hiszen itt a kellemetlen külső hatásoktól védve élvezhetjük a természetet. Az üvegházaknak biztosítaniuk kell a kedvező (trópusi, mediterrán) klímát a bennük elhelyezett növények számára, tehát a tájolást, a fűtést, az árnyékolást és a szellőzést ennek figyelembevételével kell kialakítani. Az üvegházakban elhelyezett növényeket érdemes a fűtőtestek elé helyezni, mert így jelentősen csökkenhetjük fűtésszámlánkat!

Klasszikus télikert


A harmadik típusú télikertben, a klasszikusban rejlik a legtöbb lehetőség, hiszen teljes értékű lakótérnek minősül, olyan, mint egy plusz szoba, üvegből. Mivel ez a lakás szerves részévé válik, nagyon fontos a jó hőszigetelő képesség, valamint a megfelelő szellőztetés. Ezt a típust persze érdemes már a tervezés során számításba venni, de nem lehetetlen az utólagos építés sem. Ebben szinte bármelyik szobát elhelyezhetjük, tökéletesen funkcionálhat nappaliként, sőt, hálószobaként is. Képzeljük el, milyen mesébe illő, ha az ebédlőnkben leülve az asztalunkhoz, szinte a szabad levegőn érezzük magunkat.

Fotó: HCL

Télikertünkben a legcsodálatosabb az a harmónia, hogy láthatjuk környezetünket, mégis az otthonunk nyugodt falai között vagyunk. A nagy felületen alkalmazott üvegtáblák mennyei kilátást biztosítanak még éjjel is. Engedjük szabadon fantáziánkat és varázsoljunk vadregényes légkört magunk köré az általunk választott növényekkel.

Növények a télikertben


A mediterrán növények, például a citrusfélék, jól temperált télikertben fejlődnek a legszebben, de a trópusi, zöld és virágos dísznövények, a fikusz vagy a mikulásvirág is kedvelik ezt a környezetet. A lista kiegészülhet még azáleával, ciklámennel, amarilisszel, primulával, szoba kálával, selyemmályvával és természetesen pálmafélékkel is.

Mitől lesz szép a télikert?


Különösen kellemes környezetet alakíthatunk ki, ha a télikert méreteit szem előtt tartva, különböző magasságú növényeket állítunk egymás mellé, például virágos dísznövényeket, cserjéket, csüngő- és kúszónövényeket, sőt fákat is.

Mivel burkoljuk a télikertet?


A járólapok, laminált parketták előnyösek, mert ellenállók és könnyen tisztíthatók. Utóbbi nagyon fontos szempont, hiszen a télikertbe általában zöld és virágos dísznövény kerül.

Mivel rendezzük be télikertünket?


Sok és nehéz berendezési tárgy helyett inkább könnyedebb és kevesebb bútort – de nem feltétlenül kerti bútort – válasszunk, mert ezek szellőssebbé teszik a helyiséget. Ajánlatos egyszerű vonalú darabokat és puha textíliákat elhelyezni itt. Előnyösek az állólámpák, vagy a sínre szerelt mennyezeti világítás.

Erre figyeljünk a télikert tervezésekor


Ha a télikerten átjárunk, tervezzünk be külön utat a közlekedés céljára is, amely nem zavarja a növényeket és a pihenést, továbbá különösebb kerülő nélkül vezet ki a szabadba.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Térszervezés a nappaliban
A lakás legnagyobb helyisége a nappali, méreténél fogva a társalgó-vendégfogadó szerepen kívül többféle funkciót is kaphat. Mi mindenre nyílik itt lehetőség?
Mitől lesz a lakásunk harmonikus?
Derűs színek, jól megválasztott tárgyak, ügyes elrendezés, kellemes illatok – mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy lakásunk harmóniát sugalljon.
A figyelem középpontjában az előszoba
A hozzánk látogatók számára az előszoba az első benyomás, amit otthonunkról szerez, ezért fordítsunk figyelmet a berendezésére.