Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Telt színek világa

Telt színek világa

Szép Házak
Az erős, telített színek használatával kapcsolatban megoszlanak a vélemények: van, aki álmodni sem mer ilyesmiről, más pedig csak ezeket tudja elképzelni otthonában. A feltűnő szín kalandra csábít, ám, mint minden kalanddal, ezzel is legyünk óvatosak!
Egy erős, élénk szín mindig figyelemfelkeltő hatású. Sokan meg vannak győződve arról, hogy a szoba berendezése csak akkor tökéletes, ha legalább egy piros színfolt található benne. A piros kétségtelenül kiemelkedő helyet foglal el a színek világában, és azt is hangsúlyozza, mekkora hatása lehet egy telített, tömörséget sugárzó színnek a helyiség hangulatára.

A határozott színeket kedvelők fontolóra vehetik még a mély lilát, a smaragdzöldet, a rubinvöröset és az indigókéket. Ezek árnyalataival ugyancsak el lehet játszadozni. Ezeknél a mély színeknél nagyon fontos az intenzitás és a tisztaság, no meg persze az, hogy mennyire vagyunk bátrak a használatukban.


Ki használjon telt színeket?


Aki szereti a drámai, színpadias tereket, fesse élénk színűre a falat. Mielőtt ecsetet ragadnánk, azért tegyünk egy próbát: fessünk be egy 30x120 centis felületet lehetőleg két ellentétes falon, és nézzük meg, milyen a hatás természetes világításban és lámpafénynél. Ha egyszerre több szín is tetszik, próbáljuk ki mindegyiket. Hagyjuk a színt legalább egy hétig a falon, így látjuk, hogy mennyire tudjuk elfogadni. Nem érdemes kapkodni, ha felújítunk, otthont szépítünk, csak a lassú, megfontolt munkának lesz eredménye.


A telt színek látványa


Népszerű megoldás, amikor egyetlen építészeti elemet, falat emelnek ki egy erősebb színnel. Így dinamikussá tehetjük a helyiséget, a hatás nagyszerű és feltűnő. Kezdjük egy ritkábban használt helyiséggel, vagy kevésbé szem előtt lévő felülettel, ahol az intenzív szín kevésbé erőteljes, mint egy folyamatosan használt, szem előtt lévő helyen.

Bármekkora is legyen a helyiség, az élénk színt vegyítsük világosabb elemekkel – fehérrel, nyers színnel. Használhatunk halványszínű szegélyléceket, pasztell szőnyegeket, világosra pácolt padlót, világos bútorkárpitot.


Szabályok telt színek használatához


Ne essünk túlzásokba! Telített színeket csak mértékkel használjunk. Maradjunk egyetlen színnél. Ugyanabban a helyiségben azonos árnyalatokat alkalmazzunk és vegyük figyelembe a szomszédos helyiségek színezését. Ugyanabban a helyiségben ne legyen egy élénk színnél több. Olyan anyagokat és mintákat válasszunk, melyek illenek az alapszínhez, illetve annak tónusaihoz.


Tervezzük meg a színeket!


Döntsük el, hogy egyetlen falat vagy falszakaszt szeretnénk-e élénk színűre festeni, vagy esetleg megpróbálkozunk az egész szobával. Vegyük számításba az összhatást. Döntsük el a fontosabb bútorok és kiegészítők színét. Fontos tudni azt, hogy a párnák, huzatok és apróbb tárgyak mintázata hogyan illeszkedik a domináns színhez. Egy élénk színű fal mellett jól mutatnak a világos árnyalatú bútorok. A sötét színek komorrá tehetik az összképet.

Címkék: