Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Térelválasztó ötletek

Térelválasztó ötletek

Szép Házak
Térelválasztás céljából számos praktikus megoldás közül választhatunk, ilyen a térelválasztó paraván, a térelválasztó fal vagy a térelválasztó polc. A térelválasztó ötletek sorából választhatunk annak függvényében, hogy a helyiség funkciói vagy mérete miatt osztanánk meg a teret.

Térelválasztó típusok


Maga a térelválasztó lehet testesebb, például egy nyitott polcrendszer, vagy kisebb, mint a lapokból hajtogatható paraván. Utóbbi inkább optikai, mint fizikai határt képez. Választhatunk könnyű és légies megoldást, mondjuk egy japán stílusú favázat, amit fényáteresztő papír borít. Ám lehet a térelválasztónak tároló funkciója is, ekkor viszont két különálló helyiség hatását kelti anélkül, hogy a tér kisebbnek tűnne.


A paraván mint térelválasztó


Egy könnyű hordozható, vagy kerekekkel felszerelt, guruló paraván alkalmas az otthoni iroda vagy ruhatár leválasztására anélkül, hogy a helyiség arányain változtatna. A stílus rendkívül változatos: választhatunk bambuszparavánt, viktoriánus spanyolfalat vagy egy modern, minimalista darabot.


Egy összecsukható paraván jó szolgálatot tesz a gyerekszobában. Elkülöníthetjük vele a kicsi alvóhelyét, vagy a pelenkázót. Testvérek közös szobájában leválaszthatjuk ily módon az ágyakat vagy, ha a tesók éppen külön játszanának, a paravánnal ez vita nélkül megoldható.

Praktikus megoldás, ha a paravánt egy saját elképzeléseink szerint egy asztalossal legyártatjuk. Így a lakás, illetve a helyiség stílusának megfelelő darabbal gazdagíthatjuk a berendezést. A paraván nem csupán leválasztásra, elrejtésre szolgál. Megmutathatjuk rajta legszebb textíliáinkat, ritka szőnyegeinket is. Így már nem csupán elkülönít, hanem dekorál is.

Térelválasztó fal


Az ún. japán shoji a padlóba és a mennyezetre szerelt sínbe illeszkedik, így tetszés szerint elhúzható. Segítségével egybenyithatjuk vagy elkülöníthetjük a teret, de határolhatjuk egy helyiség valamely részét is. Elkészítését bízzuk asztalosra vagy tolóajtót gyártó, forgalmazó cégekre, a sínek vasalata miatt az összeszerelése nem egyszerű.

Számos egyéb rögzített megoldás alkalmas térelválasztásra, amelyeket akár egyedileg is le tudunk gyártatni. Ilyen például az alul és felül rögzített, különböző átmérőjű fém rudakból álló ötletes térelválasztó.

Térelválasztó polc


A nyitott polcok a leginkább kedvelt térelválasztók, hiszen ezek mindkét irányból tárolásra is használhatók. Választhatunk alacsony, csupán derékmagasságig érő polcokat vagy komolyabb méretűeket, akár a mennyezetig érőket is.Térelválasztó tolóajtó


A tolóajtók, harmonikaajtók ugyancsak alkalmasak térelválasztásra, de fontos, hogy keskeny elemekből álljanak, különben mozgatásuk nehézkes, és túl sok helyet foglalnak.Kreatív térelválasztó ötletek


Használhatunk térelválasztásra egyszerű textilfüggönyt. A mennyezetre szereljük fel a sínt, amiben a függöny fut. Ugyanilyen jó megoldás a lapfüggöny, az egzotikus hatású bambuszroló vagy az egyedi mintázatú és anyagú térelválasztó megoldások.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK