Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Térgazdálkodás a konyhában

Térgazdálkodás a konyhában

Szép Házak
Konyhából sosincs elég nagy. Ezt az alapigazságot csak az érti, aki már próbált konyhát berendezni és a gondos tervezés ellenére is fejtörést okozott egyik-másik háztartási készülék elhelyezése.

Beépített bútorok a konyhában


Ha kicsi a konyha, érdemes külön beépíthető berendezéseket vásárolni. Így a beépített sütőt a legkényelmesebb magasságba szerelhetjük, a főzőlapot pedig közvetlenül a konyhapultba lehet integrálni. Helyigényes készülék, és előfordul, hogy a konyhába kerül a mosógép és a szárítógép is. Nagy méretük miatt gyakran nehéz a megfelelő, kényelmes helyet megtalálni nekik. Ha nincs más lehetőség a mosógépet helyezzük a konyhapult alá, így legalább a felette lévő felületet használni tudjuk.

Játék a hűtőszekrénnyel


A hűtőszekrények mérete változó: a 30 literes minitől a 450 literes óriásig bármelyik méret megfordulhat a konyhában. Arra figyeljünk, hogy ne vásároljunk nagyobbat a szükségesnél, mert ezzel nem csupán helyet, hanem energiát is pazarolunk. Egy négyfős családnak 3-400 literes hűtőre lehet szüksége a mindennapi élelmiszerek tárolásához. A modell kiválasztásakor nézzük meg alaposan a hűtők belső felszereltségét: tojástartó, hidegvíz adagoló, jégkocka készítő, palacktároló, túlhűtés-mentes zöldségtároló. A hűtők többségének ajtaja jobb oldalra szerelt, de egyes modelleken ez változtatható.


Ha nagy, fagyasztós hűtőt szeretnénk, de nincs elég magas helyünk ehhez, két külön készüléket, tehát egy hűtőt és egy fagyasztót vegyünk a konyhapult alá. A magas hűtő, fagyasztó beépíthető a konyhabútorba, ezzel egységes lesz az összkép. Állíthatjuk a pult végéhez, így kevésbé uralja a látványt. Ha a konyhabútor egyetlen fal mentén fut, az egyik végébe állítsuk a hűtőt, a másik végébe egy magas szekrényelemet, így alkóvot hozunk létre.
Néhány hűtő előlapját furnérozott lap takarja, ami jobban alkalmazkodik a konyha stílusához, kevésbé tűnik ki a környezetből. A hűtő jól megfér a magas, keskeny fiókos tároló elemek mellett, melyben konzerveket, száraz élelmiszereket tarthatunk.


Több funkció egy helyen


A hosszú és keskeny konyha adottságait kihasználva az egyik végében kialakíthatunk mosókonyhát: leválaszthatjuk egy rövid félszigettel, melyet tárolásra használunk, vagy egyszerű válaszfallal. Egy magas helyiségben egymásra is állíthatjuk a mosógépet és a szárítót, ezzel kihasználhatjuk a magasságot, egyúttal helyet takarítunk meg. Ehhez persze mindkét készüléknek elölről kell nyílnia. Kialakíthatunk alkóvot a mosógépnek, szárítónak, ha szekrényekkel építjük körbe. Olyan helyet válasszunk ehhez, ahol közel a vízvezeték.

Ha a konyha nem jöhet szóba a mosógép, szárító elhelyezésére, a hosszú, keskeny fürdőszobában a fürdőkád vége és a fal között tarthatjuk a gépeket. Győződjünk meg arról, hogy ez a hely elég biztonságos-e.


Egymást helyettesítő konyhagépek


Vásárolhatunk hagyományos kompakt tűzhelyet – bár ennek elhelyezése nehezebb kis helyen –, de külön sütőt, főzőlapot és mikro sütőt is. Ha csak ritkán főzünk, egy asztalra állítható főzőlap is megfelelhet a célnak.

Az önállóan beépíthető sütő és főzőlap változatosságot kínál, de gondos tervezést igényel: el kell döntenünk, hogy a sütő szemmagasságba vagy lejjebb kerüljön-e, és hogy a főzőlap főzőzónái, illetve gázrózsái a pult hátsó végében, egy sorban vagy a hagyományos elrendezés szerint, négyzetesen legyenek-e.


Létezik olyan mikro sütő is, amit hagyományos tűzhellyel kombinálhatunk, ez sokoldalú és helytakarékos, kompakt megoldás. Ha kicsi a konyha és keveset sütünk, főzünk, ideális megoldás lehet egy grillsütő, elektromos pároló-, illetve főzőedény és lemondhatunk a tűzhelyről.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK