Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Térszervezés a nappaliban

Térszervezés a nappaliban

Szép Házak
A lakás legnagyobb helyisége a nappali, méreténél fogva a társalgó-vendégfogadó szerepen kívül többféle funkciót is kaphat. Mi mindenre nyílik itt lehetőség?

A többfunkciós nappali


Még egy apró garzonban is a nappali a többi helyiséghez viszonyítva tágasnak mondható. Ez a viszonylagos tágasság egyrészt lehetővé teszi, hogy az ülőgarnitúrán vagy kanapén és néhány tároló bútoron kívül más is helyet kapjon itt, másrészt pedig, hogy ez legyen a lakásnak az a része, ahol a családtagok együtt lehetnek még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk adódik. Ennek eredménye az a divatos és praktikus térszervezési megoldás, mely a szigorú értelembe vett nappali területét – válaszfalak eltüntetésével, több kisebb helyiség összenyitásával – egyetlen óriási, mégis tagolt térré bővíti, ahol helyet kaphat az étkező, az amerikai konyha, vagy akár az előszoba, a dolgozósarok is.


A nappali a lakás centruma és ezt elhelyezkedésének, a többi helyiséghez való viszonyának is tükröznie kell. Az előszobán – ha van ilyen – vagy bejárati téren keresztül közvetlenül kapcsolódik a külvilághoz, és egyfajta szűrőként működik. Eddig engedjük be a magánszféránkba vendégeinket, ez az a helyiség, amelyet szívesen megmutatunk másoknak is.  Ezért fontos, hogy a nappali jól megközelíthető legyen, a látvány szempontjából pedig lényeges, hogy már a lakásba lépve bepillantást nyerjünk a nappaliba. Ehhez megfelelnek a belső ablakok, az áttört falak, a szabad ajtónyílás, az üvegezett ajtó, a boltív.

A nappali térkapcsolatai


A nappali természetes és közvetlen kapcsolata az előtérrel tehát alapvető, ám ugyanez elmondható a konyhával, az étkezővel, esetleg a dolgozószobával kapcsolatban is. Felesleges azonban a nappalinak közvetlenül a fürdőszobával és a vécével is kapcsolódnia, és előnyös, ha a hálószobát sem csak a nappalin keresztül közelíthetjük meg. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne használjuk átjáróként, közlekedőként ezt a szobát, ne terheljük meg ajtók tömegével, ebben az esetben ugyanis szinte lehetetlen nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas szigetet kialakítani benne. Ráadásul a nyílászárókkal teliszórt falak megnehezítik a bútorok ideális elhelyezését is.


A nevével ellentétben a nappalit főleg délután és estefelé, munka, iskola után használjuk, így érdemes déli-délnyugati tájolást választani, hogy minél tovább jusson természetes fény a szobába.

A nappali és a terasz


A családi házak, földszinti lakások esetében a kert is közvetlenül a nappalival áll kapcsolatban, ami nem csupán praktikus okokból, de esztétikai szempontból is előnyös megoldás.


A panorámaablakok, a nagy üvegfelületű teraszajtók használatával kitágul a belső tér és a külső környezet is ennek részévé válik. Ily módon megduplázhatjuk a kertre néző, teraszra nyíló nappalink méretét. Ennek azonban feltétele, hogy a padló síkja azonos magasságban legyen a kertével, illetve a terasz burkolata, színvilága megegyezzen a nappaliéval.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK