Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  A tetőtér berendezése

A tetőtér berendezése

Szép Házak
A különös atmoszférájú padlástér általában a privát szféra terepe. Itt kaphatnak helyet a háló- és a gyerekszobák, a vendégszoba, vagy ha szükséges az iroda, a dolgozószoba, a műterem. És persze tárolóhelyként történő hasznosítása is kézenfekvő.
A ferde falsíkok nem jelenthetnek akadályt, a tetőtérben kényelmes, otthonos lakóterek alakíthatók ki. Jóformán nincs két egyforma tetőszerkezet, ezért a tető alatti helyiségek adottságai egyediek. Érdemes ezt az egyediséget kihasználni, és az esetleges hátrányokból előnyt kovácsolni.

Lakberendező: Jurinna Larissa (fotó: Kiss Antal)

A berendezés buktatói a tetőtérben


Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy a kikalkulált bruttó négyzetméter, valójában az 1,90 méter feletti területtel számolva nettóban sokkal kevesebb. Az 1,90 méteres magasság alatti részek másodlagos funkciót kaphatnak, itt ugyanis még azoknak is kellemetlenül szűkös a tér, akik ennél alacsonyabbak. Egyszerűen a jó közérzetünk miatt szükséges ez a magasság.
 
A következő, amire gondolnunk kell, hogy a tetőtérben jó néhány tartó oszloppal, gerendával fogunk találkozni, melyeket valahogyan a berendezés részévé kell tenni. Olyannak kéne lenniük, hogy aki belép, ne azt érezze, hogy ezek szétszabdalják a teret. Az oszlopok CD és DVD tartóként, könyvespolcok helyeként kaphatnak szerepet, de jól mutat rajtuk egy-egy műalkotás, gyertyatartó, futtatott növény.

A ferde síkok mindenképpen gondolkodásra késztetnek, ám ha elég ügyesek vagyunk, az első látásra nehezen kihasználható, szűkös zugok is a helyiség részévé válnak. A tetőtér bizony az egyedileg beépített polcok, fiókos szekrények világa.

Lakberendező: Müller Mónika (fotó: Darabos György)

Funkciók és tárolás a tetőtérben


A gyerekek birodalmát a tetőtérbe helyezni nagyon praktikus megoldás. A már említett tartó oszlopokra erősíthetünk bordásfalat, két közeli oszlopra vagy gerendára szerelhetünk hintát, így egy kisebb játszóteret nyerünk. Az ágyakat, asztalokat pedig érdemes a ferde falsíkok alá helyezni. Ugyancsak itt izgalmas játszóhely kínálkozik a gyerekek számára, kis kuckót építhetünk nekik, leengedhető függönnyel.

A tetőtéri háló- vagy dolgozószobában különösen a holttérnek tűnő helyek kitöltése igényel sok fantáziát. Az egyenes falhoz értelemszerűen a magasabb bútorok, nagyobb szekrények, polcok, tárolók kerüljenek, az alacsonyabb részekhez, a ferde falak mellé helyezzük a kanapét, a foteleket, a heverőt, a kisebb asztalokat, komódokat, polcokat. Legjobb, ha egyedi, méretre gyártott bútorokat készíttetünk, mert ezekkel maximálisan kihasználhatjuk a haszontalannak tűnő zugokat. Egy ötletesen kialakított, megfelelő mélységű ablakpárkány tárolóhelyként is szolgálhat, és az íróasztalnak is az ablak alatt van a legjobb helye.

A ferde síkok mentén kialakított beépített szekrények, gardróbok megoldást jelenthetnek a tárolási problémákra is. Ha a szekrény belső polcait az ajtófronthoz szereltetjük, a szekrény nyitásakor a polcok az ajtóval együtt húzhatók ki, a tartalmuk könnyen hozzáférhető. A ferde tetősík alatt elhelyezhetünk háromszögletű, kerekeken gördülő polcokat, tárolókat is, amelyek kihúzva oldalról ugyancsak könnyen hozzáférhetők. Az akasztós holmik ferde sík alatti tárolását úgy is megoldhatjuk, hogy a tető vonalára egy átlyuggatott lécet szerelünk fel, amelynek kis lyukaiba egymás mögé akaszthatók a vállfák. A sarokhoz közelebb kerülhetnek a rövidebb, távolabb pedig a hosszabb ruhák.

Lakberendező: Müller Mónika (fotó: Darabos György)

A ferde tetősíkra merőleges falak mellé lépcsőzetes elrendezésben kialakított polcrendszert helyezhetünk el, amely akár könyves-, akár játékpolcnak vagy irattárolónak megfelel, de ha elég tágas a tetőtér, térelválasztóként is praktikus. A tetőcsúcsban a ferde falak háromszögében is szerelhetünk fel különböző hosszúságú polcokat.

Játék a térrel a tetőtérben


A padlásterek egyik nagy előnye, hogy a tetőtéri ablakokon keresztül sokkal több természetes fény jut be ide, mint az egyenes falú helyiségekbe. Ennek köszönhető, hogy még a legszűkösebb tetőtér is tágasabbnak tűnik valódi méreteinél. Ehhez még hozzátehetünk annyit, hogy a falakat világos színűre festjük, és világos bútorokkal rendezzük be. Arra ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk tele bútorokkal a fenti helyiségeket, hogy tágas és szellős maradjon a tér.

Lakberendező: Müller Mónika (fotó: Darabos György)


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK