Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Tisztább levegőt a konyhába

Tisztább levegőt a konyhába

Szép Házak
Sok lakás hiányossága, hogy építése vagy felújítása során nem gondoskodtak a megfelelő szellőztető és levegőtisztító berendezésekről. Ezek utólagos beszerelése szerencsére nem lehetetlen.

Légtisztítás a konyhában


Becslések szerint egy konyha egy évi átlagos használat mellett nagyjából 90 kg zsíros gőzt, füstöt és nedvességet juttat a levegőbe. A konyhatervezés leggyakoribb hibája, hogy kihagyják a légtisztító rendszert. Egy szénszűrős, vezetékes szagelszívó minimálisra redukálja a zsír- és a szagkibocsátást, de nem távolítja el a hőt és a nedvességet.


Legyünk tisztában azzal, hogy a vezetékben megtelepednek a gombák és baktériumok, melyek csökkentik a ventilátor hatásfokát és további egészségügyi veszélyforrást jelentenek. Ezért ennek időszakos sterilizálásáról gondoskodni kell.

Az elszívó ventilátor hatékonyabb, ha kívülre szellőztet. Még jobb, ha az ablakok és tetőablakok energiafelhasználás nélküli szellőzést és bőséges természetes megvilágítást biztosítanak.


Használjunk kevesebb tisztítószert


A levegő minőségének javításához a másik fontos lépés a túlzott mennyiségű mesterséges tisztítószer mellőzése. A zsíroldók, az ammónia, az üvegtisztítók, fehérítők, öblítők és mosogatószerek erős gőzöket bocsátanak ki, melyek akár hónapokig megmaradnak a padlón, az asztalon és az edényeken. A természetes alapanyagok, a szódabikarbóna, az ecet, a citromlé a környezet szennyezése nélkül tartják tisztán a konyhát.


Használjunk kevesebb ragasztót


A manapság gyártott konyhaszekrények nagy részét farostlemezből, rétegelt lemezből, illetve más olyan összetett anyagból készítik, melyek formaldehidet tartalmazó ragasztók tartanak össze. A lemezeket aztán ugyancsak formaldehidet tartalmazó felülettel borítják. Ezek helyett válasszunk inkább tömör fából készült szekrényeket, amelyeknek a felületét víz alapú bevonattal kezelték.

A modern, csúcstechnológiás konyhához válasszunk élénk színű, égetett zománccal borított acélberendezést. Az alkohol alapú alapozó- és fedőfesték csökkenti a gőzök kipárolgását. A feldolgozott faanyag egészségtelen gőzei tíz év alatt eltűnnek a levegőben, így a régebbi szekrények már nem jelentenek gondot.


A PVC és az összeállításához használt anyagok szintén rontják a levegő minőségét. A legegészségesebb padlók a földet és a vizet idézik fel. A fa, a kő és az agyag alapú anyagok kényelmesek a lábnak és nem szennyezik a levegőt. Győződjünk meg arról, hogy a lerakáshoz használt malter vagy ragasztó víz alapú és nem mérgező-e. A szigetelő és felületkezelő anyagok is legyenek kipárolgásmentesek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK