Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Türkiz színek a lakásban

Türkiz színek a lakásban

Szép Házak
Aki vízimádó azért, aki divatos színekben pompázó lakást szeretne azért, aki meg csak egyszerűen önmagáért szereti a türkizt, azért fog erre a pompás, dús színre szavazni. De miért is jó nekünk a türkiz?
A türkiz telt, erőteljes szín és lássuk be, kicsit megfoghatatlan, titokzatos. Se nem kék, se nem zöld, örökös vita tárgya, hogy ki milyennek látja. A trópusi tengerek színe jól hozza ezt a tónust, de ihletért megnézhetjük magát, a szín nevét adó féldrágakövet is.

Jól mutat nagy felületen, vagy kiegészítőkön, textíliákon is. Élénkké, érdekessé varázsolja a teret, afféle napsütötte, vidám hangulatot kölcsönöz az enteriőrnek. Azok a helyiségek, melyekben türkiz színt találunk, nem lesznek unalmasak, szívesen tartózkodunk ebben a környezetben.


Mivel és hogyan párosítsuk a türkizt?


A falakon a türkiz mellé kötelező a halvány pasztell, illetve a fehér bármilyen árnyalata a hófehértől a tört- illetve csontfehérig. Egy felületen belül nyugodtan variálhatunk világosabb és sötétebb tónussal, de ha vesszük bátorságot és színátmenetet készítünk, egészen különleges látványt érhetünk el. A kékek közül a halványtól a világos türkizig szinte bármelyik árnyalat jó lesz a falra, de a nagyon erős középkékkel és a sötétekkel bánjunk csínján. Ezeket hagyjuk inkább dekorációnak. Készíthetünk például világoskék alapra egy sötétebb türkiz keretet, ide kerülhet a kanapé vagy az íróasztal. Ezzel mintegy szimbolikusan kijelöljük, elkülönítjük a beszélgető vagy a dolgozó sarkot.


A textíliák árnyalatait igazítsuk a nagy felületek színéhez. Ha a fal fehér, szinte bármilyen türkiz színű szőnyegről, kárpitról, függönyről vagy párnahuzatról szó lehet. Ha viszont a fal türkiz, a szövetek legyenek annál halványabbak. Ezzel a kontraszttal felhívhatjuk a figyelmet a legkülönlegesebb részletekre, vagy mintákra.

Válogassunk a türkizszínű kiegészítők közül: vázák, tálak, lámpaernyők, gyertyák pompázhatnak így. Ne aggódjunk, nem lesz rideg a hatás. Ha ettől tartunk, egy kevés barnával, élénkpirossal, nap sárgával fűtsük fel a látványt. A nyugodt, középbarna padló, vagy burkolat egyébként is jól ellensúlyozza a türkizt.


Türkiz mellé jó választás szinte az összes pasztell árnyalat, a barnának jóformán minden árnyalata, mértékkel a piros, az erős lila, bordó, narancssárga és a fukszia. Kerüljük viszont a túl sok zöldet és a kék árnyalatokat, valamint a tompa szürkét, mert ezek türkizzel vegyítve egymás hatását gyengítik.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK