Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Válasszunk étkezőasztalt!

Válasszunk étkezőasztalt!

Szép Házak
Akár kicsi, akár nagy lakás birtokosai vagyunk, nem lehetünk meg étkezőasztal nélkül. Ám a forma, a méret, a bővítési lehetőség fontos szempontjai a választásnak. Íme néhány jó tanács, mielőtt belevetnénk magunkat a vásárlás sűrűjébe.

Fontos az étkezőasztal mérete


Ahhoz, hogy pontosan lássuk, mekkora asztal fér be a lakásba, ne csak az asztallal kalkuláljunk, hanem a székekkel is, pontosabban a székek helyigényével. Átlagosan úgy számítsunk, hogy a kényelemhez, legalább 50 centimétert kell hagynunk a kihúzott székek és persze a lábunk számára. Ez azt jelenti, hogy az aszal hosszához és szélességéhez is adjunk hozzá egy-egy métert. Feltéve persze, hogy az asztal mindegyik oldalát szeretnénk használni.


Ha hat személyesnél kisebb a család, de a vendégjárás miatt nem akarunk kisméretű asztalt venni, akkor úgy spórolhatunk helyet, hogy a rövidebb végével a falnak toljuk az asztalt.
Ne essünk abba a hibába, hogy csak azért választunk 8-10 személyes asztalt, mert az elegáns. Ha egy ilyen asztalmonstrum terpeszkedik a nappaliban, vagy az étkező közepén, a meghittségből könnyen lovagterem hangulat válhat.


Étkezőasztal formák és típusok


Lényeges az étkezőasztal alakja is. Ha a tér közepén áll az asztal, praktikus lehet a körforma, ami nem csak helytakarékos, a közlekedés szempontjából is praktikus. A kör formájú asztalok sok típusa kinyitható, általában vendéglappal bővíthető, így akkor is kényelmesek, ha sokan szeretnénk körbeülni.


Ha egy kicsit több hely áll rendelkezésünkre és jobban kedveljük a lekerekített formákat, választhatjuk az ovális formát is. Ez nagyobb család esetén még praktikusabb is, ráadásul ezekből is találhatunk bővíthető modelleket, így még vendégváráskor is tudunk plusz helyeket csinálni az asztalnál.


A legelterjedtebb forma a hagyományos, szögletes asztallap, melynek szintén megvan a kisebb, négyzet verziója is. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy szükség esetén könnyedén be lehet állítani a fal mellé, ezzel jelentős helyet takarítva meg a mindennapokban. 


A forma mellett számtalan lehetőség közül választhatunk az asztallapok és lábazatok anyagát színét és formáját tekintve is. A fa és üveg mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvenenek az elegáns, márványlapos modellek is. A lábazatok terén is nagyon sok lehetőség van, az egészen egyszerűektől a bonyolultabb formákig. Azokban a háztartásokban, ahol kisgyermekek is vannak, érdemes odafigyelni arra is, hogy a bútor sarkai mennyire vannak lekerekítve, hiszen egy éles sarok adott esetben sok baleset forrása is lehet.


A kinyitható típusnál vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy könnyen tudjuk-e kezelni és elég stabil-e a nyitószerkezet. Ha olyat választunk, ami betoldható vendéglapokkal működik, gondoljuk végig, tudjuk-e majd esztétikusan tárolni ezeket a lapokat. Ha nem egy vagy két személyes lakásban lakunk, ahol esélytelen sok vendéget fogadni, érdemes kihúzható vagy kinyitható modellt keresni. Vannak olyan típusok, amelyek nem két, de három különböző méretre alakíthatók attól függően, hogy hányan szeretnének leülni mellé.


Az étkezőasztal stílusa és minősége


Olcsó húsnak híg a leve – ez az étkezőasztalokra is igaz. Míg a szekrényeknél, konyhabútoroknál a laminált bútorlap ajtók tökéletesek, addig az étkezőasztalokról mindez nem mondható el. Általános tapasztalat, hogy a laminált, silány alapanyagból készült asztalok sohasem tartósak, könnyen tönkremennek. Ha lehet, válasszunk inkább tömörfa, fém lábút vagy furnérosat.


Az étkezőasztal anyagát, színét és formavilágát a lakás egészének stílusvilágához igazítsuk. Ha fa asztalt veszünk, lehetőleg a máshol felbukkanó fafelületek – beltéri ajtók, parketta, többi bútor – árnyalatához hangoljuk. Különösen jól mutat, ha az asztal mögötti falszakaszt eltérő színnel, tapétával, kőburkolattal kiemeljük, ami nem csak térformálás szempontjából hasznos, de – ha tisztítható textúrát választunk – meg is védi a falat a koszolódástól.


Fix és bővíthető étkezőasztalok különböző méretben, változatos felületekkel és színekben megvásárolhatóak a ZENIT HOME-ban!

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
7 tipp az étkező berendezéséhez
Ahány étkező, annyiféle lehetőség a berendezésre, melynél a legfontosabb, hogy praktikus és kényelmes legyen. Erre mutatunk most hét ötletet.
Nélkülözhetetlen lerakóasztalok
Talán méreténél fogva jelentéktelennek gondoljuk, pedig nem az. A lerakóasztalok nagyon is fontos bútordarabjai még a legkisebb lakásnak is.