Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Válasszunk kéket!

Válasszunk kéket!

Szép Házak
A kék szín nyugtató hatással bír, amit lakásunkban használhatunk ki legjobban. Mindig kellemes érzés megpihenni olyan helyen, ahol egy kis kék is található. Tónusai pedig a tompa acéltól a vibráló türkizig, jól párosíthatók más színekkel.

Miért épp a kék?


Mert megnyugtató és békét árasztó. Hűvös és meleg hatást egyaránt elérhetünk vele. A szürkés vagy zöldes kékek inkább hűvösek. Ezeket akkor válasszuk és olyan helyiségbe, ha ott a természetes fény nem csupán egy-egy órára áramlik be. A dolgozószobába, otthoni irodába nagyon jók, mert segítik a koncentrációt. A színskála lila felére eső meleg kék árnyalatok remekül mutatnak az előszobában vagy a folyosókon.


A kékhez illő színek


A mediterrán és trópusi vidékeken a vidám, élénk kék árnyalatok a napos ég és a meleg tenger színét tükrözik, a hatást pedig fokozza a fehér szabad használata. Ha nyaraltunk már ezeken a vidékeken, akkor ez a színösszeállítás kellemes emlékeket ébreszt majd bennünk, így már ezért is megéri ezeket párosítani.


A fürdőszoba klasszikus fehér berendezését is feldobja a kék csempe. Bátran válasszunk élénk, vibráló árnyalatot, mondjuk türkizt. Ehhez a palettához jól mutat a vidám világoszöld is. A kék mellé jól illik a krétafehér tónus is. A jól átgondolt kék összeállítás jó alapja lehet a klasszikus és modern enteriőröknek egyaránt.


Tónusról tónusra a kékkel


Ha a mediterrán kéket túl élénknek találjuk, próbáljuk ki az északi vidékek vizeinek tompább szürkés kékjét. A kanapékat és a székeket bevonhatjuk hagyományos tengerészkék pamuttal. Ilyenkor azonban kerüljük a két színből álló összeállítást. Jobban mutat, ha a függönyökön és a sötétítőkön rózsaszínt vagy erősebb zöldet használunk, a szőnyegeken pedig barnásszürke árnyalatokat.


Ha egy kis faanyagot is szívesen látnánk a helyiségben, hagyjuk a padlót csupaszon.
A tökéletes összhatás érdekében a kiegészítők között legyen kevés kavicsszürke, mondjuk egy kőváza vagy palatál.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK