Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Védekezzünk a penész ellen

Védekezzünk a penész ellen

Szép Házak
A penész komoly egészségügyi problémákat okozhat a lakásban élőknek, ahogy a penészölő vegyszerek sokasága is. Védekezhetünk ellene másképp.

A teafaolaj és grapefruitmag-kivonat mint fertőtlenítőszer


A teafalolaj az egyik leghatékonyabb természetes gombaölő szer, kiváló fegyver a penész ellen. A fürdőszobában vagy a konyhában megjelenő penész felszámolásához egy evőkanálnyi teafaolajat alaposan keverjünk el két deci vízben, majd az így nyert oldattal fújjuk be a problémás területet. A szert néhány napig hagyjuk hatni, végül a porrá vált penészt porszívózzuk le a falról. Ha csempén használjuk, elég letörölni egy nedves ronggyal.

Teafaolaj helyett grapefruitmag-kivonatot is használhatunk, melyből szintén vizes oldatot kell keverni, és ezt a penészes felületre permetezni.

A teafaolaj erős, jellegzetes illatú, ezért használata közben és utána is szellőztessünk.


Gyors penészölés a bórax segítségével


A penész szorosan a falhoz állított bútorokon – szekrények, polcok, kanapé, fotelek hátsó részén – is megjelenhet. Kétpohárnyi forró vizet keverjünk el fél pohár bóraxszal és ebbe az oldatba mártott szivaccsal tisztítsuk meg a bútorokat. Néhány órát várjunk, amíg hat és csak ezután öblítsük át tiszta vízzel. Ezzel a módszerrel a ruhákból is kiirthatjuk a penészt.

A bórax nemcsak textileken, hanem nagy falfelületeken, például pince takarításánál is jól használható. Ekkor egy liter vízhez adjunk két deci bóraxot, és permetezzük a problémás felületekre a keveréket.

A mindentudó ecet


Leggyakrabban a párás fürdőszobában jelenik meg a penész, a csapok körül, a kád szélén, a csempén, a zuhanyfüggönyön. Ecetbe mártott ronggyal vagy szivaccsal lesúrolhatjuk a kényes részekről a szürkészöld foltokat. Ha vízkő nehezíti a munkát, szórófejes flakonból spricceljünk ecetet a felületre, majd hagyjuk hatni negyed órát. Ezután már könnyebben boldogulunk a tisztítással.


A hatásos szódabikarbóna


Ha penészt már nem látunk, de a helyiségnek vagy a szekrénynek továbbra is dohos a szaga, egy nyitott szódabikarbónás zacskót helyezzünk a problémás helyre, ettől ismét friss illatú lesz. A könyvek dohszagát is elűzhetjük, ha szódabikarbónás papírzacskóba helyezzük néhány napra.

Kisebb felületek penész foltjait is megszüntethetjük, ha vízzel elkeverjük a szódabikarbónát, majd a masszát rákenjük foltra. Kis idő múlva súroljuk le a szennyeződést.

Címkék: