Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Védekezzünk az otthoni kártevők ellen

Védekezzünk az otthoni kártevők ellen

Szép Házak
Nemcsak bosszantó, hanem az egészségünkre is káros, ha felbukkan egy-egy rágcsáló vagy kártékony rovar a lakásban, a ház körül. Mi a teendő ilyenkor?
Egyes kártevők bemerészkednek a házba, lakásba és az élelmiszereket szennyezik, betegségeket terjeszthetnek. Vannak olyanok, melyeket háziállataink hurcolnak be, mások ellen pedig – főleg a rovarok, bogarak – nagyon nehéz védekezni, hiszen a nyitott ablakon, néha még a védőhálón át is besurrannak. Szinte mindegyik ellen tehetünk valamit.

Rágcsálók


Az egér a táplálék után járva, ürüléket és vizeletet hagy maga után, és többek között szalmonellát terjeszt. Kertes- vagy kisebb, kerttel rendelkező társasházakban gyakrabban előfordul, mint egy lakótelepen, de azért egy panelben sem lehetünk tökéletes biztonságban tőle.

Olyan házban, ahol emésztőgödör és szemétdomb van, patkány is megjelenhet. Kedveli a patkány a régi, dohos, sötét pincéket, illetve a fúrt kutak környékét, ehhez még szemétdomb sem kell. Ez a rágcsáló súlyos betegségeket terjeszt, és háziállatainkat is megfertőzheti.

Az élelmiszert tartsuk jól elzárva, és a szekrény vagy a kamra ajtaját soha ne hagyjuk nyitva hosszú időre. Ha rágcsálót találunk, kérjünk segítséget az önkormányzat egészségügyi osztályától vagy hívjunk féregirtót. Hatékonyak az egércsapdák is, ha azonban csak egyetlen példány is megússza az irtást, van esély arra, hogy ismét elszaporodik.

Kertes házban, ahol konyhakert is van, érdemes egy-két macskát tartani, a kutyák pedig a patkányok ellenségei.


Legyek


Emberi élelmiszerrel is táplálkozik, de mivel csak szívó szájszerve van, végigjárja a takarmányt, a szemetet, az ürüléket is. A házi légy rothadó szerves anyagon, a döglégy állati tetemen, a húslégy húson tenyészik. A légy gyomor- és bélhurutot és a tífusz egyik változatát is okozhatja.

Ahogy beköszöntenek az első enyhébb napok, szinte azonnal megjelennek a legyek és nagyon nehéz ellenük védekezni. Mindig tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat. A szemetet zárt zsákban vagy zárható vödörben gyűjtsük, soha ne hagyjunk elöl ételt. Ha lehet, az ablakok elé tegyünk hálót.

Használhatunk ellenük aerosolt vagy vegyszeres légypapírt. Néhány fűszer, illóolaj illatát sem bírják. Pár csepp babérolaj egy kis tál vízben, a friss bazsalikom, a levendula, illetve a paradicsom szára, levelei elűzik a legyeket. Kaphatók porszívóba helyezhető rovarirtók, ezek ugyancsak hatásosak.


Svábbogár


Főleg éjszaka mászik elő az épületek repedéseiből. Ürüléket és bűzt hagy maga után, kórokozókat terjeszt, ételmérgezést, bélfertőzést okoz. A svábbogár a meleg, nedves helyeket kedveli, gyakran előfordul lakótelepen vagy nagyobb társasházakban.

Legjobb, ha a rovarirtót a búvóhelyén vagy annak közelében helyezzük el, ehhez azonban ki kell figyelni, honnan mászik elő. Ez viszont már szakember dolga. A rejtett petékből kikelt lárvákat csak újabb kezeléssel lehet elpusztítani. Legjobb ellenük féregirtót hívni, mint házilagos módszerekkel kísérletezni.

Az éléskamra kártevői


A portetű, a lisztbogár, a gabonazsizsik, a gabonamoly száraz táplálékon, levesporon, gabona- és tésztaféléken él, de előfordulhat a cukorban is. A kamrában, kredencben tárolt élelmiszerekbe fészkelik be magukat és rendkívül szaporák. Mindent tároljunk jól zárható üvegekben, tárolóedényekben. Sajnos a gyári csomagolás, a papírdobozok, zacskók nem elég biztonságosak, elég ezeken egy szabad szemmel nem is látható nyílás, a kártevők előtt máris szabad az út.

Ha már megtörtént a baj, öntsük ki a szennyezett élelmiszert, tisztítsuk ki a kamrát, szekrényt, fújjuk be rovarölő szerrel, amit nagyon alaposan szellőztessünk ki. Hatásos a tömény ecetes átmosás is.

Fekete hangya


Előszeretettel lepik el az édes táplálékokat és a legkisebb nyíláson is bejutnak. Betegségeket nem terjesztenek, csak kellemetlen és nem túl gusztusos a jelenlétük. A kertes háztól a lakótelepekig szinte mindenhol előfordulhatnak.

A vonulási út mentén helyezzünk el bórsavas csalétket, amit aztán a hangyák becipelnek a bolyba. Ezzel megetetik a királynőt és a kicsiket, amitől a kolónia kipusztul. Aki ódzkodik a vegyszerektől, szódabikarbónát szórjon ki, ez ugyanúgy végez velük.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK