Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Veszélyes anyagok a lakásban

Veszélyes anyagok a lakásban

Szép Házak
Festékek, pácok, ragasztók, szintetikus anyagok, melyek kipárolgásukkal lassan, de biztosan rombolják saját és családunk egészségét. Mire vigyázzunk, és mit tehetünk az egészségünkért otthon?

Egészséget károsító festékek


Ha lakásunk vagy házunk 1978 előtt épült, a falak tele lehetnek ólomfestékkel. A lemállott festéket beszippantjuk, a gyerekek le is nyelhetik, és ez később komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az ólomtartalmú festékeket 1978-ban betiltották, és azóta sem forgalmazzák ezeket. A festékekből és a burkolatok ragasztóiból elpárolognak a bennük lévő méreganyagok, amelyek évekkel a festés, burkolás után is befolyásolhatják a levegő összetételét.

Azokat a felületeket, ahol ólomtartalomra gyanakszunk, célszerű újra burkolni, vagy ólommentes festékkel átfesteni.


Káros textíliák


A bútorok kárpitja tele van irritáló kémiai anyagokkal. A szőnyegek és díszpárnák is tartalmaznak illékony szerves anyagokat, és formaldehidet bocsátanak ki a levegőbe, amely egy színtelen, erősen fertőtlenítő hatású gáz. Nemrégiben tudósok bizonyították, hogy a formaldehid rákos megbetegedéseket okozhat. Kevésbé súlyos esetben is irritálja a szemet, az orrot, a torkot, fulladást, erős köhögést, fáradtságot, bőrkiütéseket és számtalan allergiás reakciót válthat ki.

Használjunk természetes alapanyagokból készült szőnyegeket és lakástextileket, melyeket nem kezeltek vegyi anyagokkal.


Mérgező fapácok


A fapácokban és az oldószerekben lévő illékony szerves anyagok - mint az ásványi anyagok vagy a petróleum párlat - hányingert és fejfájást okozhatnak. Számos szaküzletben kapunk olyan pácokat, amelyek csökkentett mennyiségben tartalmazzák ezeket a veszélyes anyagokat. Ha új burkolóanyagot vásárolnánk, érdemes alaposan körbenézni. Válasszunk bambuszból készült padlót, ez egészségesebb, mint a pácolt, lakkozott parketta.


Ágymatracok, és amire figyelni kell


Egy átlagos ágymatracban több tízezer atka is megfordulhat. Ezek a szabad szemmel láthatatlan élősködők az elhalt bőrdarabkáinkkal táplálkoznak, és sok embernél allergiás reakciókat válthatnak ki. Sok matrac tartalmaz egészségre káros, tűzálló kémiai anyagokat, amelyeket egy kutatásban utólag kimutattak a matracot használók vérében és anyatejében.

Ügyeljünk az ágyneműk tisztántartására: hetente mossuk ki a párna- és paplanhuzatokat, lepedőket. Így megszabadulhatunk a nem kívánt háziállatoktól. Tíz-tizenöt évente cseréljük le az ágymatracot, és természetes anyagból készült darabot válasszunk.


Mit tehetünk a káros anyagok ellen?


Negyedévente tisztítsuk meg a kárpitokat, függönyöket, szőnyegeket, hogy megszabaduljunk a portól, penésztől és a pollenektől.
Rendszeresen szellőztessünk.
Használjunk természetes anyagú tisztítószereket, így kevesebb méreganyag szabadul fel.
Válasszunk olyan porszívót, melynek erős a szűrője, hogy a kárpitok és a padló is tökéletesen tiszta legyen.
Távolítsuk el a lakásból a felesleges porfogókat.
Szerezzünk be néhány zöld növényt. Ezek oxigénnel dúsítják a levegőt, és elnyelik a szén-dioxidot.
Használjuk a számítógépet olyan helyiségben, melynek jó a szellőzése. Ha befejeztük a munkát, mindig kapcsoljuk ki a gépet, mert működés közben gáz halmazállapotú szennyeződéseket juttat a levegőbe.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Melegítő téli textíliák
Hideg idők járnak, sokszor még a fűtött lakást sem találjuk elég melegnek. Ezen segíthetünk, ha jól választjuk ki a téli textíliákat.
A szezon legjobb tapétái
A tapétadivat majdnem olyan gyorsan változik, mint a ruhadivat, pedig tapétát ritkábban cserélünk, mint ruhatárat. Ezért ragaszkodjunk a legjobbhoz.