Design
Design  »  Shop  »  Vitra Haus, az új évtized kedvenc épülete
Épület

Vitra Haus, az új évtized kedvenc épülete

Élménydesigner
A Weil am Rhein-ben látogatható Vitra kollekció kinőtte régi helyét, ezért a Campus egy új taggal a Vitra Haus-zal bővült.
Az új épület a bázeli alapítású Herzog & de Meuron tervezőiroda asztalán született és alig néhány hónapja látogatható. A campus északi oldalára felhúzott Vitra Haus két elődjéhez, a Frank Gehry tervezte Design Múzeumhoz és Tadao Ando pavilonjához csatlakozik.

Fotó: Vitra

A külső design egyetlen témát követ és ez nem más, mint archetipikus házak egymásra halmozása, funkciója pedig a kortárs Vitra Home Collection bemutatása. Belül olyan klasszikus tervezők tárgyaival berendezett enteriőröket láthatunk, mint Charles & Ray Eames, George Nelson, Isamu Noguchi, Jean Prouvé és Verner Panton, Maarten Van Severen, Ronan és Erwan Bouroullec, Antonio Citterio, Hella Jongerius, Jasper Morrison és mások.


A 12 egymásra helyezett ház födémlemezei és hátsó oromzatuk egymást metszik, ennek köszönhető az első pillantásra kaotikus megjelenés, ami másodszorra inkább merész játékosságnak tűnik.


Mint egy kicsi, vertikálisan rétegzett város, úgy áll a Vitra Haus a Campus bejáratánál. Sőt, impozáns méreteinek hála - 187 méter hosszú, 177 méter széles és 69,8 méter magas – a Campus többi épülete fölé emelkedik.


A tervezők szándéka szerint ide nem egy egyszerű vízszintes épület való, hanem inkább vertikálisan orientált, kis helyigényű építmény, amely több értelemben is áttekintést ad, egyrészt a környező tájra és az egykori gyárra, másfelől a Home Collection-ra. A külső és belső terek így egymással szoros kölcsönhatásban állnak.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Shop (14)